На размътени мозъци се приемат фундаментални за държавата неща, в противоречие с конституцията, коментира пред БНТ социологът Михаил Мирчев.

Общественият съвет към ЦИК даде препоръка промените в Изборния кодекс да са поне 12 месеца преди избори, за да няма паническо заседаване в пленарна зала, както и по-задълбочено обществено обсъждане, обясни той. 

Социологът доц. Димитър Димитров допуска произнасяне и на Конституционния съд и защитава механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

На разположение са с експертиза за постигане на високо обществено доверие

Съобразили сме се и с искания на ДПС, и на "Воля", и на "Обединените патриоти", коментира пред БТВ Тома Биков от ГЕРБ.

Той обясни, че ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение гласувани в парламента, вероятно е да се каже, че са в коалиция и с БСП, защото при вчерашните дебати по Изборния кодекс са приети и техни предложения за промени.

"Особено в закон като Изборния кодекс има различни виждания по различните текстове и е нормално да има различни мнозинства, но в никакъв случай това не е коалиция", добави Биков.

ЦИК оцеля за европейските избори

ЦИК оцеля за европейските избори

Електронното гласуване беше отложено

"Позицията на ДПС е ясна и те си я изразиха в пленарната зала. Въпросът е защо ГЕРБ подкрепиха фактически отмяната на преференциите, защото с тази методика, която беше предложена, нито един народен представител не би влязъл в това Народно събрание, нито пък би станал евродепутат с преференция", коментира Явор Божанков от БСП.

"Коалиция според мен е нещо принципно и е свързано с програма за управление. Тезата, че сме в коалиция с ГЕРБ би имала тежест, ако говорехме за някаква програма и някакви общи действия в дългосрочен период. В случая говорим за конкретно гласуване, а имаше много гласувания вчера, при които пък не бяхме подкрепени от ГЕРБ, а ГЕРБ бяха подкрепени от БСП", добави Ерджан Ебатин от ДПС.

"Политическата ни система е болна от липса на доверие и преференциалния вот беше една от малкото възможности хората да се идентифицират с конкретен човек в парламентарната листа на дадена партия. Така наречената затворена верига на послушание в замяна на издигане, можеше да се разкъса единствено чрез преференциите. Затова аз съжалявам, че колегите от ГЕРБ и НФСБ паднаха в капана на ДПС и приеха тяхното предложение", обясни Искрен Веселинов от ВМРО.

Изборните предложения на ДПС целят равнопоставеност според Хамид Хамид

Изборните предложения на ДПС целят равнопоставеност според Хамид Хамид

Преференциалното гласуване нямало да се обезсмисли

"Преференциите са факт. Те не са премахнати. Предложихме по-справедливо разпределение на преподреждане на листата. Една политическа партия, която предлага листата, носи цялата отговорност", коментира пред НоваТВ депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

"Партията дава възможност да бъде подредена листата. Ако в дадена листа попадне човек, който е работодател и има 700 работници например, а прагът за влизането на един общински съветник е 300 гласа, мислите ли, че работникът ще гласува като цяло за листата", добави Ибрямов.

"Един независим кандидат е горе-долу 10 000 гласоподаватели. Сега в листите, както беше досега, с остатъка влизат и народни представители при пренареждането с минимален остатък от 400 гласа", обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

БСП и ГЕРБ се карат кой е шайка и кой комсомолец

БСП и ГЕРБ се карат кой е шайка и кой комсомолец

Страстите около Изборния кодекс се разгорещиха

"На последните 2 парламентарни избора повече от 1 млн. души са рашили да употребят правото си на преференция. Това е довело в настоящия парламент да има няколко десетки депутати, избрани с преференция. Ако правилата, гласувани вчера, важаха през 2017 г., преференциално избраните депутати в този парламент щяха да са нула", коментира Крум Зарков от БСП.

Според Александър Сиди от  ВМРО, "лошите изкривявания на преференциите, така нареченият корпоративен вот остана. Оставихме лошата част и премахнахме възможността българските граждани да пренареждат листата". 

"През 2015 г. в 50 секции се въвежда машинно гласуване. От 12 000 избиратели гласуват 900. През 2016 г. - от 500 секции и около 200 000 имащи право да гласуват - на пръвия тур гласуват 27%, на втория - 33%. Обезпокоителното според доклада на ЦИК е, че 9 секции не са представили контролната памет на машините за гласуване, в 7 секции има разминаване, в 18 секции са гласували по-малко от 10 човека", обясни Димитър Лазаров.

"Единственото, което настояваме и за ЦИК, и за машинното гласуване, е да се спазва законът", коментира Зарков.

"Ние сме за цялостно машинно гласуване", добави Ибрямов. Александър Сиди се надява "президентът да върне този закон и да бъде прегласуван", 

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас

Вчера левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Изборния кодекс. Президентът вече разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

Вчера цял ден продължи дебата по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала. След бурното начало с взаимни обвинения, правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.

Заседанието обаче продължи, като работното време бе удължено, а заседанията на комисиите бяха отменени.

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

Те са против предложените промени в Изборния кодекс

Припомняме, че сред промените бяха отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания.

Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии също се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.

ДВ21 инициират блок срещу изборните манипулации и фалшификации

ДВ21 инициират блок срещу изборните манипулации и фалшификации

Множеството нередности и нарушения ще им даде основание да оспорят резултатите