Целта на предложенията на ДПС за промени в Изборния кодекс за вдигане на прага от гласовете за избиране е кандидатите в листите да бъдат равнопоставени. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ПГ на движението Хамид Хамид.

Според него по този начин преференциалното гласуване няма да се обезсмисли. Един достатъчно известен кандидат можел да бъде избран и с новите прагове.

"Преференциалният вот да е валиден, когато е достигната и премината съответната квота", посочи народният представител.

Нинова убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите

Нинова убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите

Изборният кодекс обслужвал партия ГЕРБ, за да се задържи на власт

Заместник-председателят на правната парламентарна комисия посочи и че било абсолютно възможно един кандидат да събере 129 хиляди гласа на предстоящия евровот, стига да е достатъчно известен.

"Ако има селски тарикат, който иска да изкара работниците от фирмата си и родата на жена си, и с 500 гласа да стане съветник в София, няма как да стане", отсече той.

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас

Мнението на Хамид Хамид за премахването на номерата в бюлетините е, че предложението било насочено главно срещу по-неграмотните избиратели. Номера в изборните книжа имало по целия свят.

Относно машинното гласуване Хамид заяви, че за евроизборите може да се осигурят 3 000 машини за гласуване, а за местните избори на есен - 6 000. Все пак електронното гласуване не било безопасно, защото "не се знаело кой точно седи зад компютъра". Поради това големи технологични компании в САЩ били отхвърлили идеята за такъв вот.

По думите на депутата всички депутати от движението днес присъствали на заседанието на Народното събрание.

"Имахме кратко заседание в групата. Влязохме, но докато седнем по местата си, гласуването беше приключило. Не можем да говорим за игри с кворума, по-скоро ще цитирам известни тези и на премиера, и на господин Цветанов, че кворумът е грижа на управляващото мнозинство", заяви Хамид и добави, че ДПС няма как да търгува присъствието си в пленарна зала.

Промените могат да делегитимират изборния процес

Промените могат да делегитимират изборния процес

В 00.00 ч. през нощта няколко души в правна комисия, полузаспали гласуват по свое усмотрение най-важните за демократичния процес текстове