С управляващите няма смисъл да се говори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебатите за Изборния кодекс. Управляващите дали пример какво не е български парламент.

Защо няма машинен вот, недоумява соцлидерът. Машинното гласуване е гаранция за честен вот, подчерта тя и обвини ГЕРБ, че се готвят да фалшифицират изборите. Управляващите се опитали да не изчистят мъртвите души. Нямало да има и преференции.

БСП пита кой се съмнява в честността на машинния вот

БСП пита кой се съмнява в честността на машинния вот

Защо ви е страх от явен, честен и прозрачен вот

Законите се приемат, за да бъдат трайни, посочи червеният лидер. Изборният кодекс обслужвал партия ГЕРБ, за да се задържи на власт. Нинова обвини управляващите и че разрешили оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в деня на вота, но реално това предложение бе отхвърлено.

Левите ще се обърнат към омбудсмана и президента. Тя призова Румен Радев да наложи вето на Изборния кодекс. Президентът вече разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас

Да спрем диктатурата на режима Борисов днес, настоя соцлидерът.

Герберът Тома Биков не се сдържа. Той е притеснен от внушението, което направила Корнелия Нинова, че изборите ще се фалшифицират. Според него именно тя атакувала демократичния ред. Социалистите знаели, че ще загубят изборите.

Цял ден продължава дебата по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала. След бурното начало с взаимни обвинения, правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени. 

Заседанието обаче продължи, като работното време бе удължено, а заседанията на комисиите бяха отменени.

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

Те са против предложените промени в Изборния кодекс

Припомняме, че сред промените са отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания. 
Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина. 

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите. 

ДВ21 инициират блок срещу изборните манипулации и фалшификации

ДВ21 инициират блок срещу изборните манипулации и фалшификации

Множеството нередности и нарушения ще им даде основание да оспорят резултатите