Българският парламент ще извърши едно от най-големите посегателства върху демократичния изборен процес, ако приеме предложението на ДПС за преференциите, с което те на практика се обезсмислят. Това заявиха в свое писмено становище от СДС по повод днешното гледане на Изборния кодекс в Народното събрание.

Според тях ако промените бъдат гласувани, това ще е доказателство за определени зависимости.

От партията смятат, че с предложението на ДПС гражданите ще загубят възможността да пренареждат листите и да избират най-предпочитаните от тях кандидати за сметка на партийната воля.

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс
Обновена

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс

Зарков е учуден, че все още има 8% от българите, които вярват на парламента

Избирателите не са стадо, което да върви кротко по начертаната пътека, а граждани, с права да избират най-добрите кандидати според собствената си преценка, категорични са от СДС. Те посочват, че българите ясно са показали в референдума преди няколко години, че "мажоритарният вот им е по сърце". Днес обаче възможността им да го упражнят може да им бъде отнета, опасяват се от партията.

Погазването на волята на хората и на демократичните практики ще сложи срамно петно на българския парламентаризъм, отсичат те и допълват, че да се отнемат постижения на демокрацията е равно на авторитаризъм.

От СДС са недоволни и че освен отнемането на възможността за избор с преференции, парламентът за пореден път отлага машинното гласуване, за което настояват от партията. Отхвърлени в правната комисия са и предложенията за актуализация на избирателните списъци и за публичен регистър на избирателите. По тази причина от СДС са на мнение, че вместо градация на демократичните постижения се наблюдава точно обратното - деградация на демократичните принципи в изборния процес.

Социолозите да се изказват и в деня на изборите, предлагат от ГЕРБ

Социолозите да се изказват и в деня на изборите, предлагат от ГЕРБ

Внесено е предложение за промяна в Изборния кодекс