Европейска партия Волт призова демократичната общност да се надигне срещу "заговора за преференциалния вот", както съобщиха самите те в свое писмено становище.

Лидерът на партията Настимир Ананиев призова чрез социалните мрежи за протест срещу готвените промени, който трябва да се състои днес пред сградата на парламента.

Според Волт предложението на ДПС за преференциите лишава гражданите от възможността да разместят избирателните листи. Те смятат, че това е поредният удар по демократичните и европейските ценности, който показва страх от директния избор на гласоподавателите.

Гласуването срещу мажоритарния вот нагледно показа, че ГЕРБ и ДПС действат в пълен синхрон, a това най-вероятно е прелюдия към бъдеща коалиция, твърдят от партията.

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

Те са против предложените промени в Изборния кодекс

От Волт са категорични, че с посягането на мажоритарния вот се цели осигуряване на безпроблемната подредба на партийните централи в листите. Това обаче е дискредитиране на волята на българските граждани в избирателната система и на демокрацията като цяло, посочват те.

От своя страна от Движение България на гражданите също призоваха за протести срещу промените в Изборния кодекс.

Председателят на ДБГ Димитър Делчев посочи, че в този случай ГЕРБ прегръщат инициатива на "уж враговете си от ДПС", а това според него е знак, че предстоящите избори са набелязани за фалшифициране.

Вместо да научи урока на Венецуела, която е в тежка криза благодарение на фалшифицираните избори преди няколко месеца, Борисов се е вдъхновил от Мадуро за това как да проведе изборите в България, захапа го Делчев.

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс
Обновена

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс

Зарков е учуден, че все още има 8% от българите, които вярват на парламента

Сред промените, които Правната комисия одобри вчера, са ограничаването на основанията за обжалване пред съда на нарушенията в изборния ден, както и възможността ЦИК и РИК да вземат решения по спорни въпроси с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство.

По тази причина от ДБГ обмислят да сезират Венецианската комисия на Европейския съюз. Мотивът им е, че промените в Изборния кодекс се правят 3 месеца преди изборите, което противоречи на всички принципи.

От Движение България на гражданите също призовават демократично мислещите да се включат в протеста, който ще се проведе тази вечер пред Народното събрание.

ВМРО недоумяват защо правна комисия отменя преференциалния вот

ВМРО недоумяват защо правна комисия отменя преференциалния вот

Искат информиран и свободен избор за българските граждани