Кой се страхува от реалния избор на хората и защо партиите отменят преференциалния вот, питат от ВМРО. В парламента решават, че гласоподавателите нямат право на личен избор, смятат те, по повод подкрепеното решение от почти всички парламентарно представени партии, да отпадне мажоритарният вот при гласуването.

Със своето решение Комисията по правни въпроси в парламента поставя позиционирането на депутатите, направено от хората с преференциите, практически невъзможно. Това е пълен абсурд, обяснява ВМРО.

Вчера, правната комисия одобри долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници. До момента също съществува долна граница, но тя е процент от гласовете дадени за конкретната листа.

"Станахме свидетели на поредното посегателство над правото на хората да избират личности. Почти всички партии се обединиха около това преференциите да отпаднат. Тъжно, но факт. България се връща във времената, даже от преди зората на демокрацията, когато един човек/листа се избираха с 99.99%", обясняват ВМРО.

Във Фейсбук, зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира:

"Буквално преди минути от новините разбрах, че Правната комисия в НС е приела предложението на ДПС, с което на практика се отменя преференциалното гласуване. За да пренаредиш листата трябва да спечелиш гласове, колкото тежи един мандат - т.е. за евродепутат, например, това са 150 000 гласа. Така се ликвидира и последната възможност за мажоритарен избор. Представете си в град като Разград, където дори БСП взема едва 9000 гласа, някой трябва да получи 11000, за да пренареди листата. И не ми е чудно, че НФСБ, с които отдавна имаме спор по въпроса, или Воля, които са фирмено-фамилна структура, не искат да им бърка някой играта, са подкрепили това - чудя се на ГЕРБ! Нали те искаха чист мажоритарен вот?!"

ВМРО коментират, че участието им във властта е само и единствено заради хората и сега отново ще отстояват до край и тяхното право да имат свои избрани личности в институциите, независимо от решенията, които ще бъдат взети в Народното събрание.

ВМРО сме против купения и корпоративния вот и "против купените цигански гласове". Те искат информиран и свободен избор на българските граждани, образован избор, който предпоставя и личното мнение за представителността, извън листата на партията.

Днес в парламента обсъждат промените в преференциалния вот както и промените в ЦИК.

НПО вижда борба за квоти в спора за смяна на ЦИК

НПО вижда борба за квоти в спора за смяна на ЦИК

ВМРО не подкрепя ГЕРБ за запазване състава на ЦИК