Конкретно основание за смяна на състава на ЦИК няма, освен чисто политическото "поддържане на огъня на фронталното противопоставяне", коментира пред БНР социологът Димитър Димитров.

"Европейските избори са важни, много пъти сме обяснявали, заради последващите местни. Ако се случат два поредни не много успешни за опозицията резултати, ами 4 годишният хоризонт изглежда доста вероятен на този парламент, на това правителство и това е в дълбока дисхармония с постоянното повтаряне за необходимост от предсрочни избори", обяснява той.

Димитров счита, че Изборният кодекс е достатъчно детайлен по отношение на всеки етап на изборния процес и смяната на състава на избирателните комисии не би трябвало да създава напрежение. "Просто трябва да се гледа по-хладнокръвно, но това не се вписва във формата на тотално противопоставяне".

Изборните правила да не се пипат, призова Михаил Константинов

Изборните правила да не се пипат, призова Михаил Константинов

По думите му всеки, който го е направил, е загубил

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" обясни, че смяната на членовете на ЦИК преди европейските избори, няма да нанеса сътресения на системата, аргументите са несъстоятелни. Имаме достатъчно ясен закон, достатъчно ясни тълкувания на Конституционния съд относно мандатността на изборните органи. 

"Аз мисля, че една не смяна на ЦИК, може да даде основания за неоснователни съмнения, взаимни нападки между политическите партии и по този начин да подкопае доверието в изборния процес", добави тя.

"Политиците винаги натоварват с много големи очаквания работата на изборната администрация и й дават наистина един много голям акцент. Работата на комисиите не е да гласуват вместо избирателите. Тяхната работа е да организират изборния процес", обясни Нушева.

ДВ21 инициират блок срещу изборните манипулации и фалшификации

ДВ21 инициират блок срещу изборните манипулации и фалшификации

Множеството нередности и нарушения ще им даде основание да оспорят резултатите

Тя допълни, че в този смисъл е съгласна с Димитров, "затова че всъщност Изборният ни кодекс е достатъчно детайлен, с изключително много детайлни разпоредби по отношение на всеки етап от изборния процес. На практика смяната на избирателни комисии не би следвало да създава такова голямо сътресение".

"Разбира се за политическите партии винаги са малко местата, които трябва да разпределят между членовете на ЦИК. И аз подозирам, че един от аргументите както за сериозното желание за промяна, така и за желанието за стопиране на промяна се коренят в подобни сметки".

Във връзка с ролята на президента, Нушева обясни, че "тук навлизаме в други разпоредби на Изборния кодекс, които може би не дават съвсем голяма яснота, относно начина, по който президентът ще процедира с предложените кандидатури".

Валери Симеонов не одобрява сегашния състав на ЦИК

Валери Симеонов не одобрява сегашния състав на ЦИК

ЕС имал единна позиция на Венецуела, но президентът бойкотирал всяко решение

Да се започне процедура за подновяване състава на ЦИК, коментира депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

"За да бъде отложен изборът, трябва да има достатъчно сериозни мотиви. За нас във ВМРО законът трябва да се изпълнява. Не виждаме сериозна причина да нарушаваме закона и да отлагаме избора", добави той.

Веселинов се надява в "Обединени патриоти" да се проведат разговори и да се предложат съвместно членове за Комисията.

Десислава Атанасова: БСП си търси алиби за изборна загуба

Десислава Атанасова: БСП си търси алиби за изборна загуба

Промяната на състава на ЦИК няма да доведе до промяна в изборните резултати

Във връзка с предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и обвиненията на БСП, че това ще доведе до изкривяване на изборните резултати, Веселинов обясни, че това са "поредните пропагандни тези на БСП. Не смятаме, че има такъв драматизъм, какъвто се опитва БСП да обрисува"

ВМРО са против промяна в кодекса, според която се връщат номерата на партиите в бюлетините и именно липсата на номера в бюлетината би намалило броя на купения вот.

Веселинов коментира, че предстоят разговори с ГЕРБ, за да не предлагат тази промяна

БСП дава два дни срок за процедура по избор на нова ЦИК

БСП дава два дни срок за процедура по избор на нова ЦИК

Кой гарантира мандатните длъжности пита Зарков