За мен е категорично ясно, че се търси алиби за изборна загуба. Вероятно след изборите на г-жа Корнелия Нинова ще й се наложи да обяснява защо са загубили изборите. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

В началото на предаването заявиха, че за дискусията в студиото за Изборния кодекс (ИК) от БСП не са изпратили свой представител и припомниха вчерашното искане на лидера на левицата Корнелия Нинова промените в ИК да вървят заедно с решение за състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Нинова обвини ГЕРБ, че със закони въвеждат диктатура

Нинова обвини ГЕРБ, че със закони въвеждат диктатура

БСП критикува готвените промени в Изборния кодекс

Несериозно звучи, че се ослушваме за нова ЦИК, каза Атанасова в отговор на упрека на БСП. Такъв дебат е необходим за българските граждани. Мандатът на ЦИК изтича, тя е орган, създаден с Изборния кодекс на г-жа Мая Манолова, има 5-годишен мандат.

Промяната на състава на ЦИК няма да доведе до промяна в изборните резултати, заяви Атанасова и припомни, че БСП доминира в сегашния състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Всички обвинения, че ГЕРБ търси начин за служебна победа се разминават с този казус.

Изборният кодекс дава инструмент на политическите брокери, скочи АБВ

Изборният кодекс дава инструмент на политическите брокери, скочи АБВ

От партията искат всяко населено място с над 150 души да избира кмет

Атанасова препоръча да се провери кога Нинова се е произнесла, че изборите ще бъдат непрозрачни. Рецидив е преди всеки вид избори да се твърди, че ще има изборни манипулации. Дали това може да се тълкува като предизвестен неуспех, запита риторично Атанасова.

Предложенията в ИК са в няколко групи - възможността за изписване на числата и преференциите в самата листа. Появиха се най-различни предложения. Отново се поставя въпроса с уседналостта и с агитация на чужд език, каза Атанасова основните промени, които се обсъждат в поредните промени в Изборния кодекс.

Искането да има публичен регистър на избирателите не обвързва с активна регистрация в бъдещ избор, смята Атанасова. Чрез ЕГН в сайта на ГРАО и сега може да се види в коя секция гласувате. Предложението БСП от ГРАО да с публичен регистър да се видят гласоподавателите, поясни тя.

Депутатът от ГЕРБ бе категорична, че не бива да отпада възможността за втори протокол за вписване на изборните резултати. С него се дава възможност, ако в СИК, РИК, ОИК се допусне грешка, тя да може да се заличи и да се ползва втория протокол.

Представете си, че в деня на изборите СИК попълва изборния протокол и допуска грешка, а втори протокол няма. Тогава трябва председателят на СИК да отиде до ОИК да вземе втори протокол, допълни Атанасова.

Запитана за вчерашната верижна катастрофа на АМ "Струма" с 28 автомобила, дали ще потърсите ли отговорност дали този участък е достатъчно безопасен, Атанасова обясни, че става въпрос за метеорологични условия. Да се подхожда с внимание не само към този пътен участък. Надявам се, че този инцидент ще ни направи по-внимателни като шофьори, каза депутатът от ГЕРБ.