АБВ настоява всички населени места с жители над 150 души да избират кмет. Сегашното изискване ще попречи на над 3000 населени места да си избират кмет. Това заяви лидерът на партията Румен Петков на брифинг за Изборния кодекс. Според него слабост на институциите е да се разреши оповестяването на предварителни изборни резултати в деня на избора и в деня за размисъл, каквото предложение внесоха от ГЕРБ миналата седмица. Това, че не се спазвал законът, не означавало, че трябва да го променим, по думите му.

Да се разрешат наркотиците, проституцията и да не се преследват убийците в такъв случай, както иронично предложи той.

След като имало медии, които нарушават изборните правила, да им се взема лиценза и да се закриват,предлага Петков.

Да не отпада забраната за социологически проучвания в деня за размисъл, настоява ДПС

Да не отпада забраната за социологически проучвания в деня за размисъл, настоява ДПС

ДПС питат кой ще понесе отговорността, ако няколко медии обърнат изборния резултат

Партията е против да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и на вота. Това можело да повлияе на избирателите.

Десет допълнителни предложения към Изборния кодекс има внесени преди второ четене с обем от над 30 страници. С такива промени обаче проблемите с Изборния кодекс не се решават, според АБВ.

Не се решавал проблемът с видеонаблюдението.

С промените се създава инструмент в полза на политическите брокери, коментира Георги Илчев от АБВ. Освен това този Биг Брадър, по думите му, ще спомогне за наблюдение на посещаемостта. Обособяване на областни преброителни секции е по-евтин вариант.

АБВ е за машинен вот. Във всички предложения няма решение на мъртвите души в избирателните списъци. За партията решението е в активната регистрация.

И патриотите готвят свой вариант за Изборен кодекс

И патриотите готвят свой вариант за Изборен кодекс

Патриотите не харесват идеята на ГЕРБ за нов референдум за изборните правила