Депутатите излязоха в почивка и се събраха на извънредно заседание на правна комисия да решат спорен въпрос за публичния регистър на избирателите.

Препъни камък се оказа проверката на подписите на избирателите. Именно левите настояват за публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци. Окончателното решение по текстовете на Изборния кодекс трябва да бъде взето от пленарна зала.

Вчера правна комисия отхвърли предложението. Правната комисия отхвърли още и предложението в срок до 28 февруари 2019 г. общинските администрации да предадат на ЦИК избирателните списъци с гражданите, упражнили свето право на глас в парламентарните избори.
Левите искат и всеки избирател да има възможност да провери дали не е гласувано от негово име.

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс
Обновена

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс

Зарков е учуден, че все още има 8% от българите, които вярват на парламента

След като първоначално Изборният кодекс стана повод за разгорещаване на страстите в пленарна зала, страстите продължиха и в правна комисия. 

Скандал след скандал по Изборния кодекс.
Социалистите в правната комисия напуснаха извънредното заседание.

Фактът, че правната комисия е свикана извънредно показва, че критиките на БСП към работата на комисията снощи са били удачни, заяви Крум Зарков.
След като ще поставим на ново обсъждане въпросите на избирателните списъци, въпросите на машините, въпросите на социологическите проучвания, въпросите на електронното гласуване, аз предлагам да поставим на ново обсъждане и другите въпроси, с които се занимавахме, а именно преференциалното гласуване и начина на обжалване на решенията, настоя червеният депутат.

Това обаче не мина и от левицата напуснаха заседанието.

В последствие без червеното присъствие комисията реши хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори.

Решено беше на европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3 000 избирателни секции.

За общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6 000 избирателни секции.

ЦИК ще определя броя и номерата на избирателните секции, в които се произвежда машинно гласуване не по-късно от 12 дни след насрочване на изборите. 

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

На разположение са с експертиза за постигане на високо обществено доверие

Припомняме, че днес в пленарна зала страстите се разразиха въпреки сериозната материя - промените в Изборния кодекс, които се обсъждат.

БСП обвини управляващите, че гласуват Изборния закон на тъмно и саботираха началото на заседанието. От ВМРО пък са несъгласни с премахването на правото за преференциален вот, предложение на ДПС.

Несъгласие с промените изрази и различни извънпарламентарни формации - СДС, ВОЛТ и ДБГ, които ще подкрепят и протеста, който се организира тази вечер пред парламента. 

Общественият съвет към ЦИК също излезе с критика към промените, но основно препоръча промени да не се правят в годината преди самите избори.

Десни партии се вдигат на протест срещу промените в Изборния кодекс

Десни партии се вдигат на протест срещу промените в Изборния кодекс

Опасяват се, че се цели фалшифициране на изборите