Държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" трупа все повече дългове. Това стана ясно от коментара на енергийния министър Теменужка Петкова пред ресорната парламентарна комисия.

Дългът на ТЕЦ "Марица Изток 2" доближава 900 милиона лева. Правителството и Българският енергиен холдинг (БЕХ) правят необходимото, обясни Петкова.

Подобни централи са гръбнакът на нашата електроенергийна система, по думите й. Досега предприетите мерки са помогнали да се гарантира енергийната сигурност на страната, както и работните места.

В продължение на три години БЕХ на практика финансира закупуване на емисиите (емисии парникови квоти, които страната ни закупува, за да не бъде глобена въглищната централа за замърсяването на въздуха - б.р.", каза Теменужка Петкова.

"Булгаргаз" писал на тецовете за дълговете, но те не отговорили

"Булгаргаз" писал на тецовете за дълговете, но те не отговорили

"Булгаргаз" иска запор на сметките на тецовете в Бургас, Плевен и Враца

Никой не бива да се заблуждава, че това се случва безвъзмездно, подчерта тя. Все пак държавната Марица е увеличила капитала си. Има опасност заради дълга те да бъде изправена пред декапитализация.

Решение е да се капитализира част от дълга на ТЕЦ "Марица изток 2" към БЕХ. Припомняме, ТЕЦ "Марица-изток 2" е дъщерно дружество на БЕХ.

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, категорична министър Петкова

Енергийното ведомство се е допитало до ЕК и имаме подкрепата на Брюксел, стана ясно от думите на Петкова.