От Демократична България (ДБ) настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Това стана ясно от декларация на ДБ, изпратена до медиите.

Писмото на демократите е в момента, когато от управляващата партия ГЕРБ заявиха, че ще запазят преференциалното гласуване, чието отпадане предизвика множество спорове както в парламентарните, така и в извънпарламентарните партии.
Именно Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 44-то Народно събрание на 15 февруари 2019 г. стана повод опозиционната партия БСП да заяви, че нейните депутати напускат парламента.

Мнението на демократите е, че измененията в Изборния кодекс на практика отменят правото на българския гражданин да гласува с преференция и така да определя своите представители в Народното събрание, Европейския парламент и общинските съвети.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев

"Народното събрание прие промени в чл. 298, ал. 2, чл. 386, ал. 2 и чл. 454, ал. 2 на Изборния кодекс, с които драстично вдигна прага, над който се считат за валидни предпочитанията (преференциите), които отделните кандидати са получили", пишат от ДБ.

Новите прагове, въведени от законодателя са три за трите вида избори. Районната избирателна квота е за изборите за национален Парламент, Националната избирателна квота - за избори за Европейски парламент и Общинската избирателна квота - за избори за общински съветници.

Поставените условия за валидност на преференциите, водят до невъзможност за прилагането им, категорични са от ДБ.

Стабилността на НС зависела от Изборния кодекс, призна Цветанов

Стабилността на НС зависела от Изборния кодекс, призна Цветанов

По думите му ГЕРБ може да участва в избори по всякакви правила

От партийното обединение изтъкват, че ограниченията на конституционното избирателно право се ограничава три десетилетия след началото на демократичния процес от 10 ноември 1989 г. и противоречат на резултатите от референдума, проведен през ноември 2016 г.

Нарушени (с промените в ИК - б.р.) са и утвърдените в рамките на Съвета на Европа стандарти за изработване на изборното законодателство, припомнят от ДБ.

Според Венецианската комисия промените в изборното законодателство следва да се извършат най-късно до една година преди провеждането на съответните избори. Този европейски стандарт е гаранция срещу манипулиране на изборното законодателство в интерес на доминиращата политическа конюнктура.

Цветанов сам признал, че ДПС крепи правителството, според Малинов

Цветанов сам признал, че ДПС крепи правителството, според Малинов

От Демократична България призовават за единно явяване на евроизборите

Настоящата промяна в Изборния кодекс е по-малко от два месеца преди регистрациите на партиите и коалициите за предстоящите на 26 май 2019 г. евроизбори и нарушава принципа за равенство на различните партии и коалиции, припомнят демократите.

Според тях затруднението е предимно към коалициите от партии, които ще участват на изборите, тъй като възможността за отбелязване на валиден преференциален вот е съществена част от кампанията по мобилизация на съответните партийни структури, а и на по-широката гражданска общност.

От ДБ изтъкват, че и за тези законодателни промени не е направена предварителна оценка на въздействието, което противоречи на Закона за нормативните актове.

Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии

Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии

Всяка следваща поправка отнема още и още права, негодува тя

"Всяка съществена промяна в изборното законодателство следва да се извършва само след продължителен процес на обществени консултации с всички заинтересовани страни като се отчита позицията на независимите експертни и граждански организации. Именно това не е извършено в рамките на протеклия законодателен процес", обосновават се от ДБ.

Следващият мотив на Демократите за исканото вето е, че с приетите изменения в Изборния кодекс се променя възможността за обжалване на актовете на избирателните комисии.

"Промяната в подсъдността - от Върховния административен съд към съответния административен съд - създава елемент на несигурност непосредствено преди предстоящите европейски и местни избори. По този начин се нарушава принципа на правовата държава, чийто ключов елемент е предвидимостта на законодателствотото и правната сигурност. При приемането на новите процедурни правила не е извършена адекватна оценка на готовността на административните съдилища да правораздават по този вид дела", пишат демократите.

Промените в Изборния кодекс - хаотични, непрозрачни, разрушителни

Промените в Изборния кодекс - хаотични, непрозрачни, разрушителни

"Прозрачност без граници" призовават депутатите да са на висотата на позицията

Според тях без актуална оценка на кадровата обезпеченост в административните съдилища, се поставя под въпрос достъпът до правосъдие на гражданите, политическите партии и коалиции в рамките на изборния процес. Така се нарушават процесуалните гаранции за честни и свободни избори, както и се ерозира доверието в самия изборен процес.

Третият мотив е: "с приетото ограничаване на представителството на партии и коалиции в избирателните комисии (изключването от участие на представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени) се ограничава представителността и плурализма в самите комисии, както и равенството между самите партии и коалиции".

Според демократите, подобно ограничение е "функция на конюнктурната воля на мнозинството в парламента и не е съобразено с общовалидни принципи и стандарти". Необявената цел е да се постигне доминация на управляващите партии и коалиции в избирателните комисии, което наред със занижените изисквания за формиране на мнозинство за вземане на решение в комисиите, е предпоставка за манипулации на изборния процес", мотивират се от ДБ.

ДБГ иска от президента Консултативен Съвет с тема фалшифициране на изборите

ДБГ иска от президента Консултативен Съвет с тема фалшифициране на изборите

Липсва, каквато и да била градивност в действията на ГЕРБ

Злоупотребата със законодателния процес още повече илюстрира липсата на капацитет на настоящия парламент и конюнктурно парламентарно мнозинство да осъществяват функциите си по предвидим и легитимен начин в съответствие с конституционните и демократичните принципи, пише в декларацията на ДБ.

Радев обмислял дали да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Радев обмислял дали да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Щял да реши, след като се върне в президентството