ДБГ се обръща към президента за свикване на Консултативен Съвет за Национална Сигурност поради опасност от фалшифициране на изборите в България. Искат и да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, коментира Димитър Делчев, председател на движението.

В писмо до държавния глава ДБГ пише, че последните промени в Кодекса, с които се обезсилва мажоритарния вот и се ограничават електронното и машинното гласуване, са направени "на тъмно" и са удар по демократичността на изборите.

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

Те ще открият и нова процедура по избор на ЦИК

Заради тях и машинациите на вота през последните години, недоверието в свободата на изборите се срива и това е съществен въпрос, който касае националната сигурност.

Липсва, каквато и да била градивност в действията на ГЕРБ. И промените в Изборния кодекс, и останалите им законодателни инициативи показват, че правителството се занимава само да руши, отменя и отлага важните за страната решения, обяснява Делчев.

Това те наричат стабилност, категоричен е той.

Председателят на ДБГ добави, че е ключово важно да се намери решение на въпроса за изчистването на избирателните списъци от над 1 милион "мъртви души", чрез които се манипулират резултатите.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев

Необходими са категорични мерки за борба с купения и корпоративния вот в България, за който никой в момента не говори, тъй като всички се занимават с налудничавите идеи на "новото" управленско мнозинство.

Делчев подчертава, че след думите на Цветан Цветанов коалицията между ГЕРБ и ДПС е вече официална.

"За да е наясно г-н Борисов, в какво се забърква, ДПС са партията на г-н Доган, който получи хонорар от 1 млн. лв. за проекта "Цанков камък" и Делян Пеевски, за когото се говори, че е основен участник в сриването на Корпоративна Търговска Банка", дпоълва Димитър Делчев.

Депутатите на БСП напускат парламента
Обновена

Депутатите на БСП напускат парламента

Националният съвет на левицата реши

Припомняме, миналата седмица левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента заради промените в Изборния кодекс. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

Дебатите по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала продължиха цял ден. След бурното начало с взаимни обвинения, правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

На разположение са с експертиза за постигане на високо обществено доверие

Припомняме, че сред промените бяха отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания. Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.

Социолози посочиха, че допускат произнасяне на Конституционния съд. Те се обявиха за механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.

От своя страна от асоциация "Прозрачност без граници" разкритикуваха остро народните представители. Според тях промените в Изборния кодекс са били непрозрачни, хаотични и в нарушение на международните стандарти.

От ДБ настояват президентът да наложи вето и на Изборния кодекс

От ДБ настояват президентът да наложи вето и на Изборния кодекс

Под въпрос е достъпът до правосъдие на гражданите