Парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъдат избрани новите членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това стана в отсъствието на депутатите от БСП.

Очаква се избора на нова ЦИК да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата комисия.

Според промените предложения за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и парламентарни групи. Предложения за членове на ЦИК ще могат да правят и партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но на парламентарни избори не са преминали границата от 4% и не са представени в Народното събрание.

След номинациите кандидатите ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време. Заседанията ще се предават пряко на интернет страницата на законодателния орган.

"Нека да съобразим реакцията на президента. Ако има вето на президента, има процедура по това вето, имаме възможност да коментираме мотивите в указа за ветото и да вземем становище по тях в два варианта - да подкрепим неговите мотиви или да ги отхвърлим. При всички положения пак казвам - към онзи момент, както и към понеделник ние имаме изразена законодателна воля за коригиране", заяви председателят на комисията Данаил Кирилов след заседанието, цитиран от БНТ.

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Етикетът на всичко това е подигравка с правото и с парламентаризма

По другата важна тема - промените в Изборния кодекс - присъстващите депутати в правна комисия решиха да отложат обсъждането на внесените от ГЕРБ промени, които връщат стария модел на преференциално гласуване, сиреч без прагове, каквото беше приетото предложение на ДПС преди по-малко от седмица.

Вместо обсъждането на предложените промени, Кирилов обясни, че обсъждането се оттегля, за да се изчака институционално становището на президентската администрация.

Паралелно с провеждането на заседанието на правната комисия се проведе и брифинг на БСП, на който социалистите не промениха позицията си за изтеглянето на народните си представители въпреки отстъплението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по промените в Изборния кодекс.

Червените ще се върнат в парламента тогава, когато се изпълнят всичките им условия, а именно - смяна на състава на ЦИК, връщане на преференциите и нов дебат за машинното гласуване.