Вече не смея нищо да коментирам преди да изминат няколко часа от последната им приумица. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг на "Позитано" 20 по повод оттеглените промени в Изборния кодекс на днешното заседание на правна комисия.

Оказа се, че мнозинството чака становището на държавния глава. Редица юристи предупредиха, че не могат да се правят корекции на закон, който не е обнародван, натърти Нинова.

Припомняме, след като в парламента бе гласувани поправките в Изборния кодекс, които предизвикаха сериозно недоволство заради завишаване на прага за преференциално гласуване, БСП обяви, че напуска заседанията на Народното събрание.

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс
Обновена

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс

Зарков е учуден, че все още има 8% от българите, които вярват на парламента

Социалистите не промениха позицията си дори и когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от ГЕРБ ще дадат крачка назад и ще оттеглят вече гласуваните промени. Днес в правна комисия трябваше да се обсъди "връщането", но депутатите решиха да изчакат ветото на президента Румен Радев. 

Влязоха сами в кашата, отсече Нинова и допълни, че етикетът на всичко това е подигравка с правото, подигравка с парламентаризма. Така не се прави, убеден е червеният лидер.
Всичко случващо се било най-ниско равнище на законодателния процес.

Няма да ползваме коли, няма да ползваме бензин, няма да си получаваме надниците, каза Нинова по темата с отсъствието на червените депутати от пленарна зала. Няма да се върнат в парламента, докато пленумът не реши друго.

БСП обвини некадърността на ГЕРБ и за хаоса при аптеките

БСП обвини некадърността на ГЕРБ и за хаоса при аптеките

Настояват за електронно здравеопазване и единни държавни цени

На брифинга на "Позитано" 20 стана ясно, че БСП подкрепят протеста на фармацевтите. Според левите ГЕРБ заради некадърността си са създали хаос и при аптеките. Освен това те подкрепят олигархията и убиват малкия и среден бизнес.

БСП настоява за електронно здравеопазване, един софтуер за електронното здравеопазване и единни държавни цени, подчерта Корнелия Нинова.

По-рано днес от "Демократична България" настояха президентът да наложи вето върху промените в изборния кодекс. 

Припомняме, че на пленум в неделя, от БСП гласуваха да напуснат парламента заради промените в Изборния кодекс и обявиха, че няма да се върнат докато исканията им не бъдат изпълнени.

След това от ГЕРБ заявиха, че връщат превефенциите, защото са се отдалечили от хората. 

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

Не ги било страх от БСП

Преди дни левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента заради промените в Изборния кодекс. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

Дебатът по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала продължи цял ден. След бурното начало с взаимни обвинения,правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.

Заседанието обаче продължи, като работното време бе удължено, а заседанията на комисиите бяха отменени.

Сред промените бяха отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев

Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.

От своя страна от асоциация "Прозрачност без граници" разкритикуваха остро народните представители. Според тях промените в Изборния кодекс са били непрозрачни, хаотични и в нарушение на международните стандарти.

За Явор Нотев ситуацията с Изборния кодекс е необичайна, но правно допустима

За Явор Нотев ситуацията с Изборния кодекс е необичайна, но правно допустима

Няма законова забрана, но донякъде е лишена от логика