"ГЕРБ създадоха хаос от некадърност и при аптеките." Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Стотици аптеки в страната са затворени, подчерта тя на брифинг с партийната централа.

Според БСП от ГЕРБ убиват малкия и среден бизнес. ГЕРБ щадят производителите на лекарства, а не аптеките и според Нинова властта пак защитавала олигарсите.

Левите искат достъп до лекарства на всеки български гражданин. Членовете на Изпълнителното бюро на БСП се срещнали с националната аптечна Камара и подписали споразумение за сътрудничество. Фармацевтите запознали левите с няколко проблема. "Карат ги да вкарат четири софтуерни системи", обясни соцлидерът.

НАП иска достъп до цялата информация. Освен това се теглят и лични данни на пациенти, опасява се Корнелия Нинова. НАП иска достъп и до фирмена информация.

Протест затваря над 700 аптеки в страната днес

Протест затваря над 700 аптеки в страната днес

Фармацевтите се обявиха срещу прокарването на корпоративни интереси

Аптеките трябва да направят сериозни разходи, а те не можели да си ги позволят. Според Нинова верификацията за отговаряне на еврорегламента финансово трябва да се поеме от производителите на лекарства, не от аптеките.

"Трябва да се удължи срокът за въвеждане на мерките", настоя червеният лидер. Много държави не са започнали с въвеждане на тези мерки.

Левите са за електронно здравеопазване. Червените искат един суфтуер за електронното здравеопазване. Според тях аптеките трябва да са част от държавата политика.

"Настояваме за единни държавни цени", подчерта Корнелия Нинова. Не можело цената на едни и същи медикаменти да са с различна цена в различните градове на страната.

Затова червените подкрепят протеста на фармацевтите.

Ананиев не разбира защо протестират фармацевтите

Ананиев не разбира защо протестират фармацевтите

В никоя друга страна в ЕС нямало такова напрежение

Припомняме, че на 5 февруари от Националната аптечка камара заявиха, че ще работят със жълти жилетки в знак на протест, заради новата европейска наредба, според която аптекарите ще трябва да направят големи инвестиции за нов софтуер.

Днес над 700 аптеки останаха затворени, като недоволството на фармацевтите е срещу лекарствената политика в страната.

Те обявиха срещу прокарването на корпоративни интереси. 

Малко по-късно днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че не разбира защо протестират фармацевтите

По думите му държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация. 

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

В българската система вече са въведени 15 млн. опаковки