Ситуацията с Изборния кодекс е твърде необичайна, но правно допустима. Това заяви пред БНР зам.-председателят на 44-то народно събрание Явор Нотев, който е член на правната комисия на парламента и депутат от коалицията "Обединени патриоти". Той очаква да има кворум и промените да бъдат приети.

"Твърде необичайната ситуация се породи от това, че са внесени промени в Изборния кодекс от ГЕРБ след приемането му на второ четене и преди срока от 15 дни, в който президентът трябва да наложи вето или да публикува закона", заяви парламентаристът.

По думите му законът не разглежда подобна възможност, но изрично не я забранява. Това прави новото предложение на ГЕРБ правно допустимо, каза той.

Константинов: Новите промени в ИК може да се гледат в комисия, но не и в зала

Константинов: Новите промени в ИК може да се гледат в комисия, но не и в зала

Асланов вижда парламентарна криза

По думите на Нотев има една особена хипотеза, която ограничава възможностите да бъде гледан законопроект, но при нея става дума за случаите, когато закон, отхвърлен по повод на президентско вето и не получил достатъчна подкрепа, след това без съществени изменения и без изчакване на срок от 3 месеца да бъде внесен в деловодството на парламента.

"Тази твърде необичайна ситуация, за която няма изрична законова забрана, е донякъде лишена от житейска и правна логика", призна Нотев.

Той обясни, че не се среща често хипотеза, при която този, който е наложил своя проект, отново да се върне към същия проект, за да го преразгледа и да приеме позицията и решенията на опонента.

Депутатите на БСП напускат парламента
Обновена

Депутатите на БСП напускат парламента

Националният съвет на левицата реши

Явор Нотев предполага, че повторните промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ са послание и политически ход за честно състезание. Той не смята, че от управляващата партия бързат с промените заради евентуалното вето върху закона от президента, който го нарече "стремеж към служебна победа" на управляващите.

Сидеров: Не е коректно да гледаш встрани, когато си в коалиция

Сидеров: Не е коректно да гледаш встрани, когато си в коалиция

Кворумът в парламента ще бъде осигурен, категоричен е той

Депутатът-юрист изтъкна условното наклонение, използвано от лидерите на трите партии в малката коалиция - ВМРО, "Атака" и НФСБ за листата за евроизборите - "добре би било да сме заедно", но не се обвърза с прогнози.

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Няма драма в това Валери Симеонов да е номиниран за водач на листа