Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров определи номинациите за евровота от другите две партии в коалицията "Обединени патриоти" като заявка за отделно явяване на евроизборите. В студиото на БНТ Сидеров коментира вчерашната номинация от НФСБ на техния лидер Валери Симеонов за водач на евролистата.

Седмици по-рано от ВМРО и общественици издигнаха кандидатурата на Ангел Джамбазки за втори мандат в европарламента.

Относно вариантите за обединение на "Атака" с различни формации в и извън парламента, лидерът на партията изтъкна, че не е заявявал, че с Николай Бареков ще прави коалиция. Намеренията на Бареков са негово право, каза Сидеров.

Ако трябва да поставя въпроса за обединение, трябва да направя партиен форум. В една съществуваща коалиция, докато съм там, не е коректно да гледаш на други страни, каза Сидеров.

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Няма драма в това Валери Симеонов да е номиниран за водач на листа

"Това ми прилича на заявка, че двете партии казват - ние ще бъдем отделно, няма да сме в обща коалиция с "Атака". Имат право, нямаме споразумение за общо явяване на евроизбори", каза лидерът на "Атака".

"Колегите ми се съгласиха. Трябва да кажем ясно - това не се отразява на нашите отговорности тук. Каквито и да са резултатите, управлението трябва да се завърши", заяви Сидеров.

НФСБ с твърда номинация Симеонов да води евролиста

НФСБ с твърда номинация Симеонов да води евролиста

Не са провеждани разговори с други политически партии

Каквото и да протече около евроизборите, подписали сме управленски мандат - да се свържат определените намерения и за това трябва да бъде осигурено спокойствие. На едно мнение сме тук, въпреки различията ни. Това задължава всеки един депутат, каза той.

Истинската дискусия не е проведена. Имало е един-два случая, когато имаше разминаване , но не е било да не присъствам, защити се Сидеров на въпроса, че и той не е присъствал на коалиционен съвет, както вчера се случи с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Относно заявлението на най-голямата опозиционна партия в 44-тото народно събрание БСП нейните депутати да не влизат в пленарна зала, Сидеров каза, че това е отказ от парламентаризъм.

Кворумът ще бъде осигурен, категоричен е той. Един от начините е депутатите, които участват в международни организации, временно да отложат тези пътувания.

"Може би парламентът да заработи по-делово. Често опозицията вкарва дебати извън същината на темата. Сега ще върви може би по-стегнато работата и ще се види че със или без опозицията важни теми се разискват", каза Сидеров.

За Явор Нотев ситуацията с Изборния кодекс е необичайна, но правно допустима

За Явор Нотев ситуацията с Изборния кодекс е необичайна, но правно допустима

Няма законова забрана, но донякъде е лишена от логика

Относно заплатите на депутатите от БСП по време на отсъствието им от парламента, националистът каза, че е предложил промени в правилника на Народното събрание - да не се получават пари при неявяване на работа.

"В министерствата е тихо като в храм - там е истинската власт, там се разпределят парите, обществените поръчки. Тези министерства трябва да са на показ, да отчитат парите. Да видим как върви работата", заяви Сидеров.

"Воля" и "Атака" заедно на евровота?

"Воля" и "Атака" заедно на евровота?

От "Воля" няма да се коалират с Николай Бареков

За промените в Изборния кодекс, които се правят по-малко от три месеца преди евровота и станаха причина за бунта на депутатите от БСП, Сидеров смята, че реакцията им била прекалена. Той коментира стъпката назад, която направи ГЕРБ и часове след като в парламента бяха приети промените в Кодекса, предизвикали бурната реакция на опозицията. Още преди да са влезли в сила промените в Закона за Изборния кодекс от ГЕРБ обявиха, че внасят промени в този новоизкован Закон и самата процедура стана обект на много коментари.

"Да се успокоят тези, които казаха, че демокрацията е заклана. Не това е най-важното (преференциите - б.р.). Би могло да се направи всяка партия да си определя преференциите. Сега всеки, който има доверие може да се яви като независим кандидат или с инициативен комитет. Не са отнети права на гражданите", смята Сидеров.

Относно решението на ГЕРБ да промени променения Изборен кодекс Сидеров очаква и БСП да осмислят решението си за неявяване в парламента. Готови сме да работим и с тях, каза той.

Мажоритарната система не е лек, който да оправи всички въпроси, заяви националистът и даде пример, че през 90-та година в парламента депутатите са избрани половина мажоритарно, половина пропорционално. През 2009 г. ГЕРБ обра всички мажоритарни места. Има и измамност, че ще бъде по-демократично, смята Сидеров.

Властта ще работи по-добре без БСП в парламента, убеден Сидеров
Обновена

Властта ще работи по-добре без БСП в парламента, убеден Сидеров

По думите му червените депутати пречели на важни закони