Бившият вицепремиер Валери Симеонов е номиран за водач на листата на евроизборите. Това стана ясно на пресконференция на НФСБ в централата на партията.

В името на коалиционното партньорство до настоящия етап не са провеждани разговори с други политически партии, различни от коалиционния формат, обясни заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев. До този момент обаче разговорите не са дали резултат и така за НФСБ остава вариант явяването на избори самостоятелно.

Валери Симеонов би бил и предложението за водач на листата при един евентуален коалиционен формат, стана ясно от думите на Ячев. Той не отхвърли вариант да бъде сформирана такава коалиция. "Имаме желание да се явим самостоятелно, но ако бъдем поканени, ще се отзовем, защото не сме високомерни", заяви Ячев и обясни, че това в момента е част от подготовката на една партия за изборите, които наближават. Той е на мнение, че Симеонов има много качества на човек, който работи в областта на външната политика.

Валери Симеонов за водач на листата е издигнат от структурите в София, област и град Пловдив, Бургас, Варна, Перник, Благоевград и Враца.

Каракачанов иска обща листа на патриотите за евровота

Каракачанов иска обща листа на патриотите за евровота

Според него всяка от партиите може да реши да участва самостоятелно или в коалиция с някой друг

По думите на Борис Ячев всяка една от трите партии в коалицията трябва да продължи да си изпълнява ангажиментите към общото управление с ГЕРБ.

От НФСБ считат, че връщането на прага на преференциите би било препъни-камък за коалиционните и политическите взаимоотношения и няма да подкрепят последващи промени в Изборния кодекс. НФСБ искат да видят дали президентът ще наложи вето върху Изборния кодекс.

Хората на Симеонов нямат драма с избора на нов състав на Централната избирателна комисия. 
"Нямаме кандидатура за ЦИК, защото мислехме, че тя може да продължи в този си състав. Чисто политически егоисточно, ние имаме полза да бъде сменен състава на ЦИК, защото по този начин ще имаме наши представилите там", посочи Борис Ячев.

Властта ще работи по-добре без БСП в парламента, убеден Сидеров
Обновена

Властта ще работи по-добре без БСП в парламента, убеден Сидеров

По думите му червените депутати пречели на важни закони

Припомняме, малко по-рано се проведе коалиционен съвет на управляващата коалиция, на който Валери Симеонов не присъстваше. Коалиционният му партньор Красимир Каракачанов се обяви за обща листа на патриотите за евровота.

Предложението Симеонов да оглави листата на патриотите за евровота бе направено в Бургас на 10 февруари.

Преди това - на 22 януари общественици издигнаха кандидатурата на зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки за втори мандат в Европарламента.

Ден преди това - на 21 януари, лидерът на "Атака" Волен Сидеров отрече да води листата на Патриотите за евроизборите. Атакистите наричат "откровени лъжи" информацията, че са водени разговори за участие в евролистите.

"До момента разговори за предстоящите евроизбори не са водени в коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" и съответно въпросът за водаческото място на евролистата не е поставян", пише на социалния профил на Сидеров.

Седмици след това лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че може да се мисли за явяване с обща листа заедно с "Атака" на евровота.

По-рано днес, 10 февруари, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че иска трите партии в коалицията - ВМРО, НФСБ и "Атака" да се явят заедно на евроизборите.

Сидеров иска да задължи евродепутатите да даряват част от заплатите си

Сидеров иска да задължи евродепутатите да даряват част от заплатите си

Кворумът в МС и промените в Изборния кодекс нямали значение