Общественици издигнаха кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат за предстоящите евроизбори. Това стана в зала "Овална" на БЧК, съобщиха от ВМРО. Ангел Джамбазки е евродепутат и в сегашния ЕП. Той е и заместник-председател на ВМРО.

Сред одобрилите кандидатурата на Джамбазки са: режисьорът Андрей Слабаков, експертът по национална сигурност и бивш парламентарен секретар на МО проф. Христо Смоленов, доц. Йордан Панов - човек на годината за 2017, проф. Руслан Костов, доц. д-р Александър Гребенаров, проф. Симеон Ананиев, проф. Ганчо Ганчев, ген. Радослав Пешлеевски, Явор Цаков, Сдружение "Клъстър за зелен транспорт", "Национален консервативен форум", "Балкански център за устойчивост и екоинженеринг" и други.

На обсъждането присъстваше и Ангел Джамбазки. Той определи теми, по които има нужда от тяхната подкрепа - нулева миграция, затваряне на външните граници на ЕС, политика към новите мюсюлмански общности. През достойни преговори може да се достигне до равновесие, смята той.

По думите му причината за Брекзит - излизането на Острова от ЕС е опитът на Брюксел да определя начина на живот на хората във Великобритания.

По време на събитието беше прочетена декларация. "Не забравяме принадлежността на страната си към Европейския съюз и НАТО, вярвайки, че България и Македония имат не само общо минало, но и общо бъдеще", се казва в преамбюла на текста.

Акцентира се на спиране на безконтролната миграция. Трябва да защитим страните си, трябва да попречим на Брюксел в самоубийството на Европа, трябва да спрем заличаването на националните държави, трябва да чуем гласа на народите си, да спрем разпространението на либералния фашизъм, трябва да спрем своеобразната война в Европа и циганизацията на България, се казва в декларацията.

"Възрожденският, европейски патриотизъм е бъдещето на България. Политиката на разума е бъдещето на Европа. Само така Европа все по-малко ще зависи от Изток, или от Запад, а ще разчита на собствените си сили. Защото ще се осланя не на фалшивия либерален проект, а на националните си истории и традиции", се казва в декларацията.

Според тях консервативната вълна не е антиевропейска.

Европа е носител на християнски ценности и че е място на разум и солидарност, а не на социални утопии, религиозен фундаментализъм и каквито и да било политически крайности, се изтъква в документа.

Авторите му акцентират на патриотизма като алтернатива за България и за Европа.

"Европа трябва да покаже един стандарт в западната и източната си част. Трябва да сложи ясна и непреодолима граница за хора и държави, които не спазват нейните ценности. И тази граница е България. Ние сме преден пост на цивилизования, правовия свят. И затова нашата отговорност е двойна", пишат авторите на декларацията.

Те очакват България да поведе Балканите към една нова Европа. Това е основният им мотив да застанат зад кандидатурата на Ангел Джамбазки.