Няма драма и няма проблем една партия да издигне свой кандидат за предстоящите избори. Това смята евродепутатът и член на ВМРО Ангел Джамбазки във връзка с издигането на Валери Симеонов за водач на листата на НФСБ за европейските избори.

Джамбазки потвърди идеята си, изказана преди няколко месеца, за провеждането на вътрешни избори между патриотичните организации. Това вече е предложение на ВМРО, посочи евродепутатът.

Ангел Джамбазки заяви, че от ВМРО през цялото време се държат уважително и любезно към своите партньори и ще продължат да се държат по този начин. "Не поставяме ултиматуми. Ние не искаме да разваляме и да рушим", посочи Джамбазки. По думите му на едни вътрешни избори могат да се явят всички, които желаят и изброи, СДС, доктор Москов, ДБГ. Такива хора, според Джамбазки, трябва да бъдат привличани.

ДБГ иска силно, дългосрочно и равнопоставено дясно обединение

ДБГ иска силно, дългосрочно и равнопоставено дясно обединение

ДБГ е готова за отделно явяване на евровота, важни са дълбоките проблеми на хората

Според него обаче наближава времето на изборите и въпросът трябва да бъде решен.

Джамбазки не се плаши от възможността да бъде по-назад в една евентуална патриотична листа. Това не е рисков вариант и дори, по думите му, това би донесло повече гласове, тъй като би вкарало състезателен елемент във вота. Затова е ВМРО категорично са били против премахването на преференциите. "Ако гледаш на политиката като на фирма, няма да искаш преференции", обясни Джамбазки.

Той не изключи вариант да не се постигне съгласие между формациите от Обединени патриоти в момента и те да се явят самостоятелно на изборите въпреки максимата "Съединението прави силата".

Коалиционните партньори се сближиха и за ромската интеграция

Коалиционните партньори се сближиха и за ромската интеграция

Оптимизират стратегията на Каракачанов

Ако обединение не се случи, вотът на изборите би бил "ясна политическа оценка за присъствието на всеки един от нас", посочи Джамбазки.

Евродепутът обаче призова дебатът за предстоящите избори да се издигне на съответното ниво, а не да се използва за вътрешнополитически битки. "Изборите на ЕП не са инструмент за разрешаването на някакви си наши бакалски сметки. Не трябва да са за вътрешна сметка", обясни Джамбазки и подчерта, че присъствието в следващия Европейски парламент е важно.

Ангел Джамбазки коментира като "сериозна заплаха за българското образование" заявеното от неговия колега Николай Бареков намерение да стане учител след изтичане на мандата му като евродепутат.

Каракачанов иска обща листа на патриотите за евровота

Каракачанов иска обща листа на патриотите за евровота

Според него всяка от партиите може да реши да участва самостоятелно или в коалиция с някой друг

Припомняме, че още в началото на февруари вицепремиерът поиска трите патриотични партии да се явят заедно на евроизборите.

По-рано на пресконференция на НФСБ стана ясно, че бившият вицепремиерът Валери Симеонов е номиниран за водач на листата на евроизборите.

Предложението Симеонов да оглави листата на патриотите за евровота бе направено в Бургас на 10 февруари.

Преди това - на 22 януари общественици издигнаха кандидатурата на зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки за втори мандат в Европарламента.

Ден преди това - на 21 януари лидерът на "Атака" Волен Сидеров отрече да води листата на Патриотите за евроизборите.

НФСБ с твърда номинация Симеонов да води евролиста

НФСБ с твърда номинация Симеонов да води евролиста

Не са провеждани разговори с други политически партии