Бившият зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) проф. Михаил Константинов смята, че Изборният кодекс е бил отворен само защото е трябвало или да се премахнат текстовете за машинното гласуване, или то да се отложи отново. "По-нататък поправките обраснаха и се стигна до един абсурд", обясни Константинов пред bTV.

Той е категоричен, че новите промени в променения Изборен кодекс може да се обсъдят в парламентарната правна комисия, но не може да има гласуване в пленарната зала на поправките в Изобрия кодекс преди да приключи процедурата при президента - или вето, или обнародване.

Припомняме, според зам.-председателя на 44-то народно събрание Явор Нотев процедурата е необичайна, но е правно допустима.

За Явор Нотев ситуацията с Изборния кодекс е необичайна, но правно допустима

За Явор Нотев ситуацията с Изборния кодекс е необичайна, но правно допустима

Няма законова забрана, но донякъде е лишена от логика

"Трябваше да се приеме решение, че новата ЦИК ще встъпи в действие след приключването на евроизборите. Вдигането на преференциите също не беше правилно решение и сега се правят опити нещата да се поправят. Преференциите ще се върнат и ще работят", смята проф. Константинов.

От ДБ настояват президентът да наложи вето и на Изборния кодекс

От ДБ настояват президентът да наложи вето и на Изборния кодекс

Под въпрос е достъпът до правосъдие на гражданите

По думите му партийните ръководители не обичат преференциите, защото така губят възможността да редят листите и може да изникне някой човек, който те даже не познават, каза той и даде примерът с Момчил Неков.

Неков бе 15 номер в преференциите, когато БСП бяха на 15-то място в бюлетината за предишния евровот. Така евродепутатът Момчил Неков успя да измести лидера на ПЕС Сергей Станишев. "БСП със сигурност също не са големи фенове на преференциите, но използваха глупостта на управляващите от ГЕРБ и се възползваха в този случай", смята проф. Константинов.

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията

В сряда правната комисия разглежда правила за избор на нов състав на ЦИК

Според него не може да се говори за машинно гласуване, а може и трябва да се говори за машинно преброяване и сканиране на бюлетините. За това машинно преброяване обаче трябва да се напише нов закон и директива, каза още политическият анализатор.

Поводът БСП да откажат участието си в заседанията на парламента бяха промените в Изборния кодекс преди евроизборите.

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО
Обновена

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО

И без БСП депутатите събраха кворум в парламента

"Крайно време е да се приеме закон, който да забранява промените в Изборния кодекс преди избори. Това се превръща в рецидив", каза социологът Юрий Асланов.

Според социолога Юрий Асланов има парламентарна криза с отказа на опозиционната партия БСП нейни депутати да влизат в пленарна зала.

"Няма парламент по света, в който опозицията да не влиза и това да бъде легитимен орган. Съгласен съм, че в Европа повечето държави се отказаха от машинно гласуване, но не и от преброяването на гласовете с машини. Ясно е, че ГЕРБ се съобразиха с ДПС за преференциите", каза Асланов.