Депутатите ратифицираха Протокола за присъединяване на Северна Македония в НАТО.

Днешното заседание на парламента започна дейността си и без депутатите от БСП с обсъждане на ратификацията за присъединяването на Македония към НАТО.

Моментът на присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическият пакт е исторически за Алианса, заяви от трибуната външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че страната ни е последователен поддръжник на влизането на Македония в НАТО.

България е приела ангажимент да работи за насърчаване на процеса по евроатлантическата интеграция на страните, както и за вътрешни реформи и за укрепване на региона, каза първият ни дипломат.

Пътят за присъединяване към НАТО не беше лек за нашите съседи, обясни Захариева. Според нея съвместните учения на армиите ни ще допринесат за развитие на способностите ни. Членството в НАТО бележи нов етап в отношенията на двете ни държави, подчерта външният министър.

Константинов: Новите промени в ИК може да се гледат в комисия, но не и в зала

Константинов: Новите промени в ИК може да се гледат в комисия, но не и в зала

Асланов вижда парламентарна криза

Изглежда жалко, че БСП не е тук в този важен за България ден. При тях партийното взе превес над национално отговорното, включи се и шефът на комисията по отбрана генерал Константин Попов. Когато говорим за единение, сигурност и стабилност, всички трябва да сме заедно, посочи той.

В днешния ден можем да си позволим малко емоция, от София ясно и високо да кажем, да се чуе: "Добре дошли приятели, добре дошли братя и сестри", каза Попов. Според него много работа е свършена през последните години, за да се стигне до днешния ден.

Влизането на Северна Македония в НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани, подчерта и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той припомни изказване на Ахмед Доган за ролята на ДПС за членството ни в НАТО и ЕС. За наша радост и гордост членството и в двата съюза беше осъществено при участието ни в управлението на страната, доволен е Карадайъ.

ДПС още в зората на демокрацията пое като своя мисия реализирането и задълбочаването на евроатлантическата интеграция , каза още той. Лидерът на ДПС смята, че това е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани. Това е пътят за противопоставяне на популизма и национализмите, на всяка цинична политика, която застрашава мира, допълни Мустафа Карадайъ.

Депутатите на БСП напускат парламента
Обновена

Депутатите на БСП напускат парламента

Националният съвет на левицата реши

По комсомолски възхождаме и се радваме на присъединяването на Северна Македония към НАТО, но не правим сериозния анализ какво точно значи това, заяви лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров.

Членството в НАТО се обявява като гаранция за сигурност и мир, но срещу кого. Нагледали сме се на много исторически обрати, обясни атакистът.

Сидеров вижда подготовка от страна на НАТО за военни действия на Балканите. Политиката все пак не е поезия, трябва да търсим конкретните практически изгоди за всяка страна, заяви Сидеров. България признала първа Македония, но според него от това не произлязло истинско сътрудничество.

Малко по-късно от пресцентъра на партия "Атака" информираха, че Сидеров е предложил в с анекс Северна Македония да не спекулира с историята ни. Анексът е към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония. В своя проект Сидеров предлага двете страни да се въздържат от всякакви опити за спекулации, за обсебване и присвояване на исторически събития и личности.

Един военен блок не може да е ценност. БСП предадоха националните интереси с отсъствието си по време на ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, каза воеводата Юлиан Ангелов.

Днешният ден е важен за българските национални интереси и за Западните Балкани, изтъкна той. Червените били верни на комунистическата си идеология. Без значение какви са вътрешните ни отношения между партиите в България, е важно когато интересите на Западните Балкани се защитават, всички партии да са в българския парламент, смята депутатът от ВМРО. България винаги е подкрепяла Македония в добри и в лоши дни, посочи той.

Валери Симеонов също подкрепя членството на Македония в НАТО, но иска да се защитят правата на българите там, допълни Ангелов.

Мястото на Северна Македония е в ЕС и НАТО, каза Цветан Цветанов. Така можем да противодействаме на всички заплахи от трети страни, по мнението му. Според него днешният ден е исторически за България и Македония. НАТО ще даде допълнителна сигурност, НАТО ще гарантира и изпълнението на усилията за бъдещо членство в ЕС, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Караянчева вече вижда ползите от Договора за добросъседство с Македония

Караянчева вече вижда ползите от Договора за добросъседство с Македония

България ще продължи да подкрепя съседката си за присъединяване към ЕС и НАТО

Цветанов не пропуска да се заяде с левицата заради: "нарцисизма на БСП". Той използва като повод отсъствието на червените от зала при ратификацията на договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО.

Не приемаме ултимативното поведение и нарцисизма, който има в лидерството на БСП, подчерта Цветанов. Призовавам колегите от БСП да бъдат смели и искрени към избирателите си, настоя лидерът на ПГ на ГЕРБ.В политиката страхът води до загуба на обществено доверие, допълни той.

Много е тревожно, че днес БСП отсъства. Въпреки отсъствието им мога да кажа, че те са имали отговорна позиция, когато се касае за региона и европейската перспектива на Западните Балкани, обясни Цветан Цветанов.

Заради едноличното решение на лидера (Корнелия Нинова - б.р.) и страха в групата на левите депутатите и не могли да участват в днешния дебат.

Много е болно и жалко, когато вътрешни политически ежби допринасят за имиджа на страната ни и на парламента, каза Цветанов. По мнението му не било нормално избирателите да са гласували да имат свои народни представители в парламента и те да отсъстват.

Междувременно в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов благодари на парламента и на депутатите за мъдрото решение на за ратифициране на Протокола за приемане на Северна Македония в НАТО.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на редовното правителството заседание в Министерския съвет след като се разбра, че в парламента е одобрена ратификацията на Северна Македония в НАТО.