България ще продължи своята последователна подкрепа за усилията на Северна Македония за европейска и евроатлантическа интеграция. Това увери председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в разговора си с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери, който е в България по повод гласуването на законопроекта за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония.

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО
Обновена

Българският парламент ратифицира приемането на Северна Македония в НАТО

И без БСП депутатите събраха кворум в парламента

Караянчева го поздрави за успешното завършване на ратификацията на Договора от Преспа и за приемането на протокола към Северноатлантическия договор за присъединяване на Северна Македония към НАТО и подчерта, че България полага усилия за връщането на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Тя посочи, че това е бил приоритет и на българското европредседателство.

От своя страна Талат Джафери изрази благодарност към България за оказаната подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Диалогът и сътрудничеството могат да ни водят напред, заяви той.

Борисов приветства ратификацията на договора от Преспа

Борисов приветства ратификацията на договора от Преспа

Премиерът изтъква усилията, вложени по време на българското европредседателство

Според Караянчева ползите от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни вече били видими. Тя обаче посочи, че трябва да се работи повече за по-добрата транспортна и инфраструктурна свързаност между страните от Западните Балкани, тъй като това ще допринесе за развитието на икономиките в региона и за привличане на инвестиции.

От своя страна Джафери подчерта, че трябва да се осигурят възможности за пълноценна реализация младите хора в Северна Македония.

Народното събрание е готово да сподели своя опит в процеса на присъединяване към ЕС и с радост би оказало подкрепа на парламентаристите от Северна Македония, каза още Цвета Караянчева.

По-лесно се работи и напредва, когато имаш приятел като България, съгласи се Джафери.

Джон Съливан: С нетърпение очакваме Северна Македония в НАТО

Джон Съливан: С нетърпение очакваме Северна Македония в НАТО

Очаква се в края на годината страната официално да се присъедини към Пакта