Посланиците на 29 държави от НАТО и Македония подписаха в Брюксел протокол за присъединяването на страната към организацията, в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и външния министър на Македония Никола Димитров, съобщава БиБиСи.

Протоколът ще бъде представен за ратификация, очаква се тази процедура да приключи тази година, а страната официално да стане 30-ти член на НАТО на срещата на върха на Алианса в Лондон през декември, където блокът ще отпразнува 70-тата си годишнина.

"Това е семейство, което се стреми да направи нашия свят по-спокоен и по-добро място. Това е пътуване, което ни направи по-зрели ... доказахме, че можем да поемем своята отговорност, да се изправим пред проблем и да разрешим тези проблеми", коментира македонският външен министър Никола Димитров.

Срещата на върха на НАТО е в Лондон в края на годината

Срещата на върха на НАТО е в Лондон в края на годината

Столтенберг съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с колегите си от Алианса

"След няколко дни ще разрешим последния спор, който имаме с всеки от нашите съседи", добави македонският министър.

"Това не беше неизбежно - това дори не беше много вероятно да се случи, но невъзможното действително е изпълнимо", обясни той и похвали политическите лидери на Гърция и Македония.

На 25-ти януари, гръцкият парламент подкрепи споразумение, с което се прекратява дългогодишният спор за името на северната си съседка. Те одобриха името Република Северна Македония. Гърция блокира през годините членството на Македония, заявявайки, че името предполага териториални амбиции.

Гръцкият регион "Македония" включва Солун, като гръцките депутати одобриха сделката въпреки сериозната опозиция от страна на обществеността. Продължителният спор означаваше, че Гърция спира Македония и за присъединяване към Европейския съюз.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира в Туитър: "Днес е исторически ден. Всички съюзници на НАТО подписаха Протокола за присъединяване с Македония, което ще донесе повече сигурност и просперитет на целия регион. Очаквам с нетърпение деня, в който 30 флага ще се развеят в щаба на НАТО".

Столтенберг очаква 29-те от НАТО скоро да подпишат присъединяването на Скопие

Столтенберг очаква 29-те от НАТО скоро да подпишат присъединяването на Скопие

Протоколът е одобрен от всички…

"Това не е последното препятствие, но членството в НАТО е първата значима награда за македонското правителство", съобщава кореспондентът на БиБиСи за Балканите Гай Де Ланей.

"Македония би стигнала до този момент преди десетилетие, но Гърция блокираше нейното членство. Сега Гърция ще стане първата страна, която ще ратифицира протокола за присъединяване. Това вероятно ще се случи тази седмица", допълва той.

Тогава Македония ще информира ООН и други институции за новото си име.

Вучич няма да си играе с референдумите, както го прави Македония

Вучич няма да си играе с референдумите, както го прави Македония

Няма решение за Косово и Метохия, ако мнозинството от хората не го приемат

Сблъсъкът между двете страни е откакто Македония стана нова нация след разпадането на Югославия през 1991 година. Много гърци бяха разгневени, че северната им съседка (славянска страна) е взела гръцко име от древността.

Гръцкият регион, който включва родното място на Александър Велики, се счита за част от гръцкото наследство, обяснява БиБиСи.

В ООН, страната стана известен просто като FYROM-БЮРМ, акроним за Бивша югославска република Македония, и се опитваха да разрешат въпроса с десетилетия.

Сделката бе подписана миналия юни от министър-председателите на двете страни.

Комисията България-Македония все още чака напредък по историческите въпроси

Комисията България-Македония все още чака напредък по историческите въпроси

Проблем е фундаменталното разминаване в интерпретацията на миналото за разлика от Гърция

Македония ще стане Република Северна Македония, или Северна Македония за кратко. Македония вече е ратифицирала споразумението и ще информира ООН, че е постигнато споразумение.

Освен промяната на името, сделката дава гаранции, че няма да има опити за присвояване на територии от някоя от страните.

В рамките на един месец ще бъде създадена комисия, която да разгледа историческите документи на двете страни, за да гарантира, че има обективно тълкуване на миналото.

А на Балканите всичко е спокойно

А на Балканите всичко е спокойно

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - САЩ - Русия