Комисията между Българи и Македония по исторически и образователни въпроси провежда заседание в Скопие на 19 и 20 февруари, на което ще се обърне внимание на съвместното общо отбелязване и честване на личности и събития от нашата обща история, които да бъдат наистина обединяващи, коментира пред БТВ представителят на комисията проф. Ангел Димитров.

Според него, на тази среща ще си проличи дали посещението на Зоран Заев в София е политически знак на благодарност към България и опит за сътрудничество по пътя на сближението.

Заев: Пример сме за новата реалност на Балканите

Заев: Пример сме за новата реалност на Балканите

Заев поздрави Борисов за храбростта и неговия евродух

"Това, че Гоце Делчев е българин, че е част от нашата емоционална привързаност към борбите в Македония, някогашните националноосвободителни борби, това не отнема правото на Република Македония да го почитат и като свой герой. Това не е предаване на личността на Гоце Делчев", обясни професорът.

"За цар Самуил с македонските колеги стигнахме до заключението, че той е представител на българската владетелска традиция, но големият проблем за колегите беше да признаят, че самата държава е българска", добави той.

Професор Димитров коментира, че "те много искаха да бъде една имагинерна държава, в която живеят много народности, така че да не се слага национален знак. Това обаче е само опит да се излезе от признаването на исторически факти, но не е успешен".

Каменос: Договорът с Македония е обречен, българите няма да отстъпят за езика

Каменос: Договорът с Македония е обречен, българите няма да отстъпят за езика

България никога няма да приеме Преспанското споразумение според Панос Каменос

Първото заседание на смесената комисия на учени от България и Македония се проведе na 3 юли 2018 г. Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

По повод подписаното споразумение между Гърция и Македония професорът коментира, че при нас проблемът е, че има фундаментално разминаване в интерпретацията на миналото, докато за Гърция историците в Македония лесно могат да се откажат от едни непрофесионални претенции към античността.

Гърция не е ментора на всичко, което се случва на Балканите, обясни проф. Ангел Димитров.

Припомняме, Споразумението предвижда промяна на името на македонската държава на Република Северна Македония. С този акт се слага край на 28-годишен спор на Балканите между двете държави. Гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази задоволството си и обяви, че се е родила Северна Македония.

България и Македония не могат да се разберат за общото историческо минало

България и Македония не могат да се разберат за общото историческо минало

Има проблеми по съдържанието в учебниците за 6 и 7 клас, поясни Екатерина Захариева

Гръцката опозиция се закани да блокира присъединяването на Македония към ЕС. Брюксел съобщи, че Северна Македония и Гърция са дали пример на цяла Европа за помирение.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства ратифицирането на Преспанското споразумение. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви историческа победа. Македония ратифицира споразумението на 11 януари. 

Споразумението бе подписано край граничното Преспанско езеро от премиера на Гърция Алексис Ципрас и македонския министър-председател Зоран Заев на 17 юни 2018 г.

Сделката открива пътя на Северна Македония към НАТО и ЕС.

А на Балканите всичко е спокойно

А на Балканите всичко е спокойно

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - САЩ - Русия