Македонският парламент прие новото име на страната, предадоха македонски агенции. На заседание тази вечер депутатите гласуваха конституционните промени, нужни за влизането в сила на споразумението от Преспа. "За" гласуваха 81 депутати. Предлаганите промени са приети единодушно. 

Снимка 399774

Източник: EPA/БГНЕС

Това проправя пътя към промяната на името на държавата на Северна Македония, както предвижда споразумението, сключено по-рано от правителствата на Македония и Гърция, за да се сложи край на десетилетния спор и Скопие да придвижи членството си в Европейския съюз. 

Чл. 33 гласи, че името на държавата се променя на Република Северна Македония. Изреждат се етносите, които живеят на територията и правата, които им се гарантират. 

Заев си осигури мнозинство за ратифициране на конституционните промени

Заев си осигури мнозинство за ратифициране на конституционните промени

Получи подкрепата на опозиционната партия БЕСА

По-рано днес стана ясно, че правителството на премиера на Македония Зоран Заев си е осигурило необходимото парламентарно мнозинство за окончателното приемане на четири конституционни поправки, които ще променят името на страната от Бивша югославска република Македония на Северна Македония.

Управляващият Социалдемократически съюз на Македония и опозиционната партия БЕСА, водена от Билал Касами, постигнаха споразумение преди заседание за гласуване на промените.

Премиерът Заев вече получи поздрави за победата от гръцкия си колега Алексис Ципрас, шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. 

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски обаче поиска разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори. Той настоява, че македонците трябва да се произнесат каква Македония искат. Мицковски нарече Северна Македония на Заев "унижена", а деня на гласуването - "черен петък за страната и нейните граждани". 

Снимка 399775

Източник: EPA/БГНЕС

Междувременно, днес стана ясно, че лидерът на гръцката дясна партия "Независими гърци" Панос Каменос, който е коалиционен партньор на премиера Алексис Ципрас, изглежда е отстъпил от заплахата да напусне правителството преди гласуването на Преспанското споразумение.