Северна Македония и Гърция "дадоха пример на цяла Европа за помирение, което ще насърчи още повече европейската перспектива на региона".

Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на върховния представител и зам.-председател Федерика Могерини и комисаря Йоханес Хан, съобщават от Комисията.

Днес се роди приятелска Северна Македония, доволен Ципрас

Днес се роди приятелска Северна Македония, доволен Ципрас

Съюзник и поддръжник на Гърция

Брюксел приветства решението на гръцкия парламент да ратифицира споразумението с Македония. 153 депутати в 300-местния парламент гласуваха в полза на сделката.

"Горещо приветстваме поредната решаваща стъпка в ратификацията на споразумението от Преспа, предприета днес чрез гласуването на гръцкия парламент", се казва в съобщението на Комисията.

Юнкер, Могерини и Хан припомнят, че от самото начало ЕС подкрепя историческото споразумение.

"За решаването на един от най-сложните спорове в региона беше нужна политическа смелост, лидерство и отговорност от всички страни. И двете държави използваха благоприятния момент и дадоха пример на цяла Европа за помирение, което ще насърчи още повече европейската перспектива на региона", подчертават те.

"Въпреки че все още очакваме следващите процедурни стъпки за пълното прилагане на споразумението, вече можем да заявим с увереност днес, че Атина и Скопие заедно написаха нова страница в общата ни история в Европейския съюз", заключават от Европейската комисия.

Гърция призна Република Северна Македония
Обновена

Гърция призна Република Северна Македония

С този акт се слага край на 28-годишен спор

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск използва "Туитър", за да поздрави премиера на Гърция Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.

"Те имаха въображението, те поеха риск, те не се поколебаха да пожертват интересите си за общото благо. Алексис, Зоран - браво! Вие постигнахте невъзможното", похвали Туск.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси също приветства резултата от гласуването в гръцкия парламент.

"Направена е важна крачка към политическата и икономическата стабилност на Гърция, региона и Европа", смята Московиси.