Правителството одобри състава на мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония. В началото на днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи ръководителите на комисията от българска страна - доц. Ангел Димитров и доц. Наум Кайчев.

Мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси е с членове:

Д-р Момчил Методиев - главен редактор на изданието "Вяра и общество" и бивш дипломатически служител в Министерство на външните работи, доктор по история, изследовател на историята на Българската православна църква; Проф. Иван Илчев - бивш ректор на Софийския университет и професор по най-нова история на балканските народи, ректор на СУ от 2007 - 2015 г.; Доц. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания към БАН; проф. Филип Топалов - посланик във Ватикана; Доц. Бони Петрунова, археолог и директор на НИМ.

Стана ясно, че първото заседание на комисията ще бъде в София. Очаква се тепърва да бъдат уточнени правилата за работа на комисията. От българска страна има готовност да бъдат предложени и първите тематични кръгове за дебат.

"Много важно е да се създадат ясни механизми на работа и дебат, така че работата им даде резултат", отбеляза Захариева.

Бивш консул в Битоля предвижда доста усилия на комисията за преговори с Македония

Бивш консул в Битоля предвижда доста усилия на комисията за преговори с Македония

По-важно е да се постигнат трайни резултати, според доц. Наум Кайчев

Стана ясно, че днес също от Република Македония ще обявят състава на екипа, част от комисията. Ръководител на мултидисциплинарната комисия от българска страна е Ангел Димитров - първи посланик в Скопие, заместник-председател е д-р доц. Кайчев - генерален консул в Битоля и Торонто.

Преди началото на днешното правителствено заседание Димитров заяви, че съзнават напълно голямата отговорност, която поемат. "Даваме си сметка, че с колегите от Република Македония ще имаме тежки разговори." Димитров заяви, че ще демонстрират добронамереност, но няма да отстъпят от научните критерии.

Министър Екатерина Захариева уточни, че в член 12 от Договора за приятелство и добросъседство с Македония е предвидена смесена мултидисциплинарна комисия, която да обсъжда и да решава исторически, образователни и други открити въпроси.

"Искам да благодаря на всички членове на комисията, че се съгласиха да бъдат част от нея. В идеята, когато я създавахме, беше да намерим хора с безспорна репутация, с дипломатически опит и такива, които години наред са защитавали българските интереси в тези спорове. Комисията е внимателно подбрана, съгласувана е и с БАН, и с Историческия факултет на Софийския университет", увери Захариева.