"Това съм го казвал сто пъти. Няма да играя както в Македония с консултативни референдуми, на които хората казаха, че са против, но ги предадоха в Парламента. Мисля, че е добро споразумение за тях, приветствах го, но начинът, по който е направено, аз никога няма да го направя", коментира сръбският президент Александър Вучич, цитиран от "Танюг".

Той обяснява, че няма да има решение за Косово и Метохия, ако мнозинството от хората не го приемат, позовавайки се на споразумението за името на Северна Македония между Скопие-Атина.

Вучич добави, че в момента не се говори за решения, защото няма разговор. "Ако в Сърбия имаше някакъв референдум, ако получихме 49%, а от другата бяха 51%, щеше да е моя работа да подам оставка и да кажа, че референдумът не е успешен в съответствие с Конституцията и закона. Решиха гражданите в полза на някакъв друг вариант, това би било епилогът, защото трябва да уважавате гражданите", добави той.

Вучич пише писмо до Тръмп и се позовава на съюза от двете световни войни

Вучич пише писмо до Тръмп и се позовава на съюза от двете световни войни

Кани го в Сърбия и иска помощ за устойчиво решение в Косово

По думите му, хората са носители на върховен суверенитет и "не можете да вървите против народа. Никой няма да играе със съдбата на народа и държавата, не по никакъв начин и аз съм благодарен на патриарх Ириней за неговата рационална и сериозна позиция, която разбира болката ни за Косово и Метохия, но и за болка на нашите хора в Република Сръбска, Хърватия, Черна гора", коментира Вучич.

Сръбският президент уважава онези, които мислят по различен начин, "работата ми е да уважавам думата на опонентите си, това, което не мога да уважавам е крадецът, но думата на опонентите, на мислещите хора, това винаги ще уважавам", коментира той.

Говорейки за натиска от страна на световните сили по отношение на Косово и Метохия, Вучич добави, че "никой не може да му се обади и да се опита да му даде заповеди, защото знаят, че не могат да говорят с него по този начин".

Разузнаването на САЩ предупреждава за потенциален конфликт на Балканите

Разузнаването на САЩ предупреждава за потенциален конфликт на Балканите

Русия ще се опита да използва етническото напрежение и корупцията в региона

"Те знаят, че Сърбия не е толкова слаба, както през 2008 или 2010 г. От друга страна, ние не действаме арогантно, уважаваме международните правни принципи. Ние разбираме реалността, същността е да защитаваме нашите интереси, да защитаваме хората в Косово. Ако не искаме да го правим, кой ще го направи", обясни сръбският президент.

Според него, "албанското ръководство показа, че не го е грижа за сърбите, те показаха, че искат сърбите да напуснат Косово и Метохия".

Той добави, че е "убеден, че ще имаме много повече проблеми с това, но именно поради тази причина е важно да се уважаваме помежду си, без значение колко различни са нашите позиции".

Велика Албания - бъдещата нова държава на Балканите?

Велика Албания - бъдещата нова държава на Балканите?

Албанският премиер, изглежда, е стратегът на реализацията на албанската мечта