Сръбският президент Александър Вучич е написал писмо до американския си колега Доналд Тръмп, иска помощ за намирането на трайно и устойчиво решение за Косово и Метохия, съобщава "Танюг".

Вучич благодари на Тръмп за помощта на САЩ за пътя на Сърбия към членство в ЕС и "особено на нашите усилия за поддържане на мира и стабилността в Западните Балкани".

"В своето любезно писмо от 14 декември отново подчертахте готовността на САЩ да помогнат в диалога между Белград и Прищина, за да намерят решение на този вековен проблем", пише Вучич.

Тачи готов на компромис със Сърбия

Тачи готов на компромис със Сърбия

Това е заявил той в писмо до американския си колега Доналд Тръмп

"Никой не се интересува повече от решение, отколкото моята страна, защото проблемът с Косово и Метохия е тежко бреме, особено за Сърбия и сръбската нация, ние сме ангажирани с диалог и сме подхождаме смело и реалистично, като мислим за бъдещето на всички нас в Западните Балкани. задълженията ни по споразумението от Брюксел ", пише Вучич.

"Сърбия обаче не може сама да реши този труден проблем. Въпреки нашата готовност и вяра, данъците, наложени от Прищина на сръбските стоки, са тежест и непреодолима пречка за продължаване на диалога", допълва той.

Сръбският президент обяснява на Тръмп, че "те не само вредят на сръбската икономика, но са и също заплаха за живота на сърбите в Косово и Метохия, чиито права трябва да защитаваме".

"Белград е готов да продължи диалога веднага след като Прищина отмени неразумната и вредна мярка", допълва той.

Разузнаването на САЩ предупреждава за потенциален конфликт на Балканите

Разузнаването на САЩ предупреждава за потенциален конфликт на Балканите

Русия ще се опита да използва етническото напрежение и корупцията в региона

"С това писмо искам още веднъж да подчертая решимостта си да обогатя отношенията на нашите две страни и съвместни сили. Горд съм, че моята страна в двете световни войни се сражаваше за закона и правосъдието и че бяхме съюзници", пише Вучич.

"Миналата година отбелязахме век, откакто сръбският флаг бе издигнат над Белия дом, в чест на смелостта на Сърбия и на жертвите, направени по време на Първата световна война", коментира той.

"Искам още веднъж да ви поканя да посетите Сърбия като първи американски президент, който да направи това след почти 40 години", допълва Вучич.

Той завърши писмото си със сърдечни поздрави, пожелание за просперитета на САЩ и неговите граждани и изразява "дълбока благодарност".

Вучич не очаква скорошно решение за Косово

Вучич не очаква скорошно решение за Косово

Той обвини албанците, че не са склонни на компромиси