Господин Заев, не злоупотребявайте с темата за македонския език. Това може да ви коства членството в ЕС и НАТО. Това призова министърът на отбраната Красимир Каракачанов в позиция на ВМРО.

Компромиси с историята на България няма да допусна, подчерта Каракачанов във връзка с провокативно изказване на премиера Зоран Заев пред парламента на Македония, в което той вменява внушението, че договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това.

Захариева за Баневи, миграционния пакт и историята ни с Македония

Захариева за Баневи, миграционния пакт и историята ни с Македония

Липсвали достатъчно осъдителни присъди според ЕК

Според Каракачанов споразумението "не поражда приписваните изкуствено от Заев права, а именно македонският език, който е непризнат от никого като официален език, да бъде считан за законен такъв на територията на цялата Северна Македония".

"Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България. Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация", избухна Каракачанов.

САЩ виждат Македония в НАТО до пролетта на 2020-а

САЩ виждат Македония в НАТО до пролетта на 2020-а

"Това е напълно реалистична целева дата"

В същото време той подчерта, че работата на българо-македонската комисия по исторически въпроси "върви в посока, която определено не е в полза на историческата истина".

Той изразява притеснението си и от факта, че година и половина след подписания договор за добросъседство между България и Македония на страната ни не е предоставен "списък с учебници, отново от македонска страна, в които според твърденията съдържат "националистически", "реваншистки", "авторитарни" и т.н. внушения, които заедно с отправянето на заявки към Македония като "неосвободените български земи", били против интересите на македонското общество".

Отбелязваме с Македония Деня на светите братя Кирил и Методий

Отбелязваме с Македония Деня на светите братя Кирил и Методий

Това стана ясно след заседанието на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси в София

"Най-голямото нахалство от скопска страна е посегателството и към притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки, Цар Самуил, Братя Миладинови и т.н, към които пък се предявяват претенции за историческа принадлежност", илюстрира Каракачанов и категорично се обяви против "агресивното и нагло поведение" на Македония.

Министърът на отбраната подчертава, че "македонските земи са български и това е исторически факт".

"Няма да приема хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и ЕС, на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език", закани се министърът.

По думите му "историята на днешна Македония е обща с тази на Република България до 1944 г."

Накрая Каракачанов иска "Анекс към Договора за добросъседство, в който официалните власти от другата страна на границата да признаят това. Ако откажат - няма да получат нашата подкрепа за НАТО и ЕС. Компромиси с историята няма да допусна".