Цените на зеленчуците и основните хранителни стоки у нас отбелязват повишение през изминалата седмица, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирано от БТА.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро, се повишава с 0,22% до 2,272 пункта, спрямо 2,267 пункта седмица по-рано. За база от 1,000 пункта е прието равнището от 2005 г.
Сред зеленчуците най-съществено поскъпване се отчита при краставиците - с 19,35% до 2,43 лева за килограм, следвани от тиквичките - с 14,24% до 1,38 лева. Цената на зелето се увеличава с 10,64% до 1,04 лева, а на лука - с 11% до 1,11 лева за килограм. Морковите поскъпват с 2,52% до 1,22 лева, домати - с 5,18% до 2,80 лева, а картофите - с 2,54% до 0,97 лева за килограм. Зелените чушки също вървят нагоре - с 4,47% до 1,87 лева за килограм. Единствено червените чушки поевтиняват - с 2,35% до 2,08 лева за килограм.
При плодовете гроздето отчита ръст от 8,11% и се търгува по 3,20 лева за килограм, а бананите поскъпват с 1,01% до 2,80 лева. Поевтиняване има при лимоните - с 3,36% до 3,86 лева, ябълките - с 2,71% до 2,51 лева, и дините - с 4,93% до 0,54 лева за килограм.
При млечните продукти кравето сирене поскъпва с 0,86% до 12,23 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 0,65% до 18,15 лева. Киселото мляко (3% и повече масленост) е с 0,43% нагоре и се продава по 1,40 лева за кофичка от 400 г, докато прясното мляко поевтинява с 0,44% до 2,27 лева за литър. Кравето масло (125 г) струва 3,15 лева, с 0,83% повече.
Цената на замразеното пилешко месо се повишава с 0,34% до 7 лева за килограм, а яйцата (размер М) запазват цена от 0,38 лева за брой.
При останалите основни храни брашното тип 500 поскъпва с 0,92% до 1,53 лева за килограм, захарта - с 2,68% до 1,84 лева, а олиото - с 3,18% до 3,24 лева за литър. Оризът е с 2,41% по-скъп - 3,32 лева за килограм, а зрелият фасул се търгува с 0,98% увеличение - 4,31 лева за килограм. Единствено лещата поевтинява - с 2,65% до 4,11 лева за килограм.
По данни на ДКСБТ, поскъпването е умерено, но устойчиво, като се дължи основно на сезонни фактори и нарастващо търсене в навечерието на есенно-зимния сезон.