Няма смисъл от присъствието на БСП в пленарна зала, след като от ГЕРБ официално оповестиха, че те ще преодолеят ветото на президента Румен Радев. На практика ще внесат свой законопроект, който променя Избирателния кодекс в една много малка част.

Това обясни пред БНР депутатът от БСП Филип Попов, който е и член на Правната комисия в парламента.

За преодоляване на президентското вето е нужно да бъдат събрани 121 гласа. "Ние водихме 26 часа дебати по същите тези промени в Изборния кодекс - и в Правна комисия, и преди това в работна група, в пленарна зала по нощите, но въпросът е какъв е резултатът от тези дебати - очевидно нулев. Очевидно е, че те не са възприели нашите доводи, след като ясно заявиха тези намерения - преодоляване на ветото, вкарване на техен законопроект", добави Попов.

Президентско вето над промените в Изборния кодекс
Обновена

Президентско вето над промените в Изборния кодекс

Радев призова опозицията да се върне в парламента

По думите на Попов досега само едно вето на президента и то частично, е било прието. Според него това води до извода, че те (управляващите - б.р.) отхвърлят ветото на президента на инат, а то е една възможност към тях да се коригират за тази грешка, която допуснаха, а те продължават да я мултиплицират.

"Цялата седмична програма на парламента се свежда до тези санкции, които са измислили от ГЕРБ и част от "Обединени патриоти", добави депутатът от БСП по повод промените в правилника на Народното събрание. Тези промени бяха поискани от патриотите. Те засягат финансови санкции за отсъстващите без причина депутати и се очаква днес да бъдат обсъдени.

Попов запита реторично защо когато през 2013-та година депутатите от ГЕРБ не влизаха в пленарна зала или не се регистрираха за кворум, не бяха приети подобни промени, които да ги лишават от заплати и социални осигуровки.

"Ние не работим като ГЕРБ санкциониращо - те считат тази политика на надпяване, на натиск, на репресия за правилна. Очевидно обаче, че няма да успеят с тази политика по отношение на опозицията - няма да ни уплашат, няма да ни върнат в зала", каза Попов.

БСП няма да се връща в парламента за обсъждане на ветото

БСП няма да се връща в парламента за обсъждане на ветото

Нинова обеща депутатите от ловното изложение да върнат парите

Той е категоричен, че не е това начинът - нека да приемат в правилника каквото са решили. По думите на юриста от БСП това показва двойствения характер на управляващите. Той се мотивира с отхвърлянето на предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати.

Според него от ГЕРБ се опитват "да изместят фокуса, да изместят центъра на дебата" към паричните възнаградения на народните представители. Според Попов ГЕРБ са изнервени и притеснени от отсъствието на БСП от пленарна зала.

Депутат от левицата иска БСП да премисли решението си за отсъствие от парламента

Депутат от левицата иска БСП да премисли решението си за отсъствие от парламента

Решението може да бъде взето от Националния съвет на БСП

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров смята, че парите от заплатите на колегите му от БСП ще се върнат в националния бюджет. Лазаров също е член на Правната комисия. Според него промените в правилника на парламента са внесени от няколко месеца и не са свързани с бойкота на БСП.

Относно обвиненията, че е предопределено отхвърлянето на ветото на президента Румен Радев Лазаров смята, че не може да бъде предопределено отхвърлянето на ветото за Изборния кодекс.

БСП търси идеи от граждани за Изборния кодекс

БСП търси идеи от граждани за Изборния кодекс

Нинова призова за честни и прозрачни избори

"При наложено отлагателно вето, защото то не е вето, което изцяло прекъсва един закон и по-нататъшното му движение - при повторното приемане на закона са необходими 121 гласа, а това няма как да бъде предопределено. Има различни становища и мнения, но трябва да се каже, че ветото обхваща целия законопроект, а не отделни текстове", каза Лазаров.

Според него е "лъжа" твърдението на БСП, че е "отпадала възможността за обжалване на актовете на ЦИК". А по повод "отпадане на вдигането на прага на преференциите", Димитър Лазаров подчерта, че "има внесен законопроект от страна на ГЕРБ за връщане на прага на преференции".

Трябва да спрем с номерцата в изборния закон, призова Каракачанов

Трябва да спрем с номерцата в изборния закон, призова Каракачанов

Според него с тези експерименти хората ще спрат да гласуват