На среща с Гражданско сдружение "Днес" лидерът на социалистите Корнелия Нинова е обсъдила предложения за промени в Изборния кодекс. Това стана ясно на брифинг след срещата.

Гражданско присъствие в ЦИК, както и избирателните списъци да се изчистят от мъртвите души са сред основните предложения. Сдружението настоява да се въведе образователен ценз за членовете на избирателните комисии.

Нинова призова за честни и прозрачни избори, свобода на изявлението на гласоподавателите и да не се отнемат граждански права. "Радвам се, че имаме съвпадение в множество позиции, които ние защитаваме от парламентарната трибуна", каза Нинова. Тя допълни, че "това са базисни ценности на българското общество - права, свобода, прозрачност и честност". По думите й става въпрос за надпартиен интерес.

Нинова призова за общ фронт за честни избори, без значение партийна принадлежност

Нинова призова за общ фронт за честни избори, без значение партийна принадлежност

Борисов направил сценка на която вече и децата в България не вярват

Законите могат и трябва да се променят, заяви Нинова по отношение отказа на БСП да получава заплати, след като взе решение да напусне парламента.
Лидерът настоя мнозинството в парламента да приеме промени в правилника на НС, които да включват намаляване на депутатските заплати, както и те да бъдат замразени. "Не е нито морално, нито икономически обосновано и е много несправедливо, заплатите на депутатите да растат на всеки три месеца с ръста на средната заплата, когато 2,5 млн. българи живеят на прага на бедността", категорична беше Нинова. Според нея се налагат да бъдат приети и нови правила, според които при отсъствие от работа да не се дават заплати.

"Не ходиш на работа, не получаваш заплата", заяви Нинова.

По думите на председателя на НС Цвета Караянчева няма механизъм, който да лиши депутатите от заплати, преди правилникът да бъде променен.
Нинова оспори това твърдение. За една нощ променяхме куп лобистки закони, могат за часове да го приемат, изтъкна Нинова. Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" могат да внесат поправка в закона, по думите й, но не и БСП, защото вече са напуснали парламента.

БСП въпреки всичко тръгва сред народа

БСП въпреки всичко тръгва сред народа

Дали урок на мнозинството за изборните правила

Корнелия Нинова коментира и високите разходи за командировъчни на депутати от партията на 18 и 19 февруари. Тя ги защити, като обясни, че решението на ПГ на БСП за отказ от заплати идва ден по-късно, след като са били използвани командировъчните.
"Не можеш в понеделник и вторник да изпълняваш решение, което сме взели в сряда", обоснова се Нинова. От сряда никой не ползва пари от парламента, увери тя.

Решенията се взимат след обсъждане с гласувания, каза Нинова в отговор на въпрос дали има хора, които се притесняват, че няма да получат заплата.

Сидеров към БСП: Let's talk about money

Сидеров към БСП: Let's talk about money

Ако не ходиш на работа - нула