Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори на писмото от вчера на Корнелия Нинова, с което соцводачът заявява, че цялата ПГ на левицата се отказва от заплатите си.

От отговора на парламентарната шефка става ясно, че няма законово основание, на което Нинова да спре заплатите на своите депутати.

Всеки законотворец лично трябва да заяви отказа си.

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

Според Данаил Кирилов трябвало да има радикални санкции

От отговора на Караянчева, ако депутатите не ползват служебен автомобил и командировъчните за пътуване в чужбина, те нямало да им се изплащат.

"По отношение на възнагражденията на народните представители правилата на Правилника за организацията и дейността на НС се прилагат стриктно", пише Караянчева.

Оказва се, заплатите на депутати са законно дължими и ще бъдат начислявани според нормите на парламентарния правилник.

Ще продължат да им се плащат осигуровките. Спиране на заплатите на депутатите може да стане само след промени в правилника.

Сидеров към БСП: Let's talk about money

Сидеров към БСП: Let's talk about money

Ако не ходиш на работа - нула

По-късно пред медиите в Народното събрание парламентарният шеф отново обясни, че не може да ограничи правото на депутатите да получават средства, които са им дадени по правилник. 

Въпреки нареждането и желанието на Нинова червените да не получават пари, на 18 и 19 февруари социалисти са ползвали средства. 16 са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни, каза Караянчева.
Ако тя не може си контролира парламентарната група, това е неин проблем, но аз не мога да им наложа административни санкции или еднолично да променя правилника, обясни председателят на парламента.
Стана ясно, че имало депутати на БСП в чужбина на държавни разноски и със съответните командировъчни. В понеделник и вторник червени са заявили ползване на служебни коли.

Ако някой от групата на БСП за България иска да направи законодателна инициатива е добре дошъл в парламента, изтъкна още Караянчева. Така можело да се реализират съответните законодателни изменения.

Припомняме, на пленум в неделя, Националният съвет на БСП реши депутатите на левицата да напуснат парламента. Предложението беше направено от лидера Корнелия Нинова в началото на форума.

След това от ГЕРБ решиха да върнат преференциалния вот. Въпреки това червените не се върнаха в пленарната зала, а Корнелия Нинова посочи, че това може да стане само на пленума на БСП.

Днес пък от ГЕРБ заявиха, че очакват да се появят извинителни бележки от ръководството на ПГ на БСП за тяхното отсъствие.

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Етикетът на всичко това е подигравка с правото и с парламентаризма