От ГЕРБ очакват да се появят извинителни бележки от ръководството на ПГ на БСП за тяхното отсъствие.

Това заяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в кулоарите на парламента по повод решението на БСП да не присъстват на пленарните заседания.

Кирилов посочи, че въпросът за орязването на част от надниците на депутите на БСП ще се обсъжда на правна комисия. По думите му отсъствието на социалистите налага обследване на правилника с оглед на санкционните последици.

"Не е вярно твърдението, че отсъствйки, социалистите не получават нищо", подчерта Кирилов и допълни, че те получават 1/3 от основното си възнаграждение.

"Това все пак е сериозен размер, но се налага да се съобразяват санкциите и правилата, когато отсъства цяла една партия. Очакваме да се появят извинителни бележки", обясни шефът на правната комисия.

Депутатите на БСП напускат парламента
Обновена

Депутатите на БСП напускат парламента

Националният съвет на левицата реши

Кирилов смята, че е редно да се обсъди въпросът в правна комисия и санкциите за отстъствията да бъдат пределно ясни и да се знаят. ГЕРБ като били извън парламент през юни и юли месец 2013 г. не получавали нищо и санкциите тогава били радикални.

Липсващите от парламента депутати от БСП няма съвсем да са без пари. В момента въпреки отсъствието на червените законотворци получават около 1/3 от заплатата си и добавки, или средно около 2000 лв.

Средната депутаска заплата е 3540 лева. Към това те получават допълнително 2/3 от тази сума на ръка за нещатни сътрудници. Масово тези пари не се отчитат. Преди време проверка на "24 часа" показала, че именно в БСП част от тези пари отиват в партийната каса, а за законотовреца остават 1600 лева.

Припомняме, че на пленум в неделя, Националният съвет на БСП реши депутатите на левицата да напуснат парламента. Предложението беше направено от лидера Корнелия Нинова в началото на форума. 

След това от ГЕРБ решиха да върнат преференциалния вот, като обясниха, че са се отдалечили от хората. 

БСП обвиниха управляващите, че гласуват на тъмно изборния кодекс. 

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

Не ги било страх от БСП