Днес Борисов направи сценка на която вече и децата в България не вярват, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция и допълни, че ГЕРБ не реагират на мнението на хората, а реагират от страх, като Нинова поздрави всички българи, които са изразили мнението си открито.

Стреснали се и от решението на БСП да напуснат парламента, първият път като се стреснали, сменили, Главчев като председател на парламента, а вторият път сменили Валери Симеонов. Случилото се днес е победа за БСП, изтъкна соцлидерът.

Опасността да фалшифицират изборите не е отминала и затова тя се обръща към всички българи да бъдат внимателни и да не се спира дотук с гражданския натиск.

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

Те ще открият и нова процедура по избор на ЦИК

Не се връщаме в парламента, тъй като условията ни не са изпълнени, управляващите заявиха, че ще стартира процедура за избор на нов състав на ЦИК и ще се върне старото положение в Изборния кодекс в частта му за преференциалния вот, обясни Нинова.

Страх ги е от машините, защото разчитат на подправяне на протоколи на комисии, трябва да се отмени решението на комисиите и да се промени решението, че не може да обжалваме с касационна жалба, допълни тя.

Нинова иска общ фронт за честни избори, без значение от партийна принадлежност. БСП са изпратили вече сигнал до венецианската комисия по изборното законодателство и искат да представят и на всички европейски посланици какво се случва.

Изчакваме Радев, за да видим дали ще наложи вето на някои от решения, заяви тя.

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас

Припомняме, миналата седмица левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента заради промените в Изборния кодекс. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

Дебатите по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала продължиха цял ден. След бурното начало с взаимни обвинения, правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.

Сред промените бяха отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания. Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.

Социолози посочиха, че допускат произнасяне на Конституционния съд. Те се обявиха за механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.

От своя страна от асоциация "Прозрачност без граници" разкритикуваха остро народните представители. Според тях промените в Изборния кодекс са били непрозрачни, хаотични и в нарушение на международните стандарти.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев