Димитър Главчев подаде оставка като председател на парламента. Това стана след извънреден председателски съвет, на който присъства и министър-председателят Бойко Борисов. Малко по-късно левицата се събра на заседание на парламентарната си група.

След извънредните совалки в парламента Димитър Главчев подаде оставка. Още преди самият факт слухът за това се носеше из кулоарите. Освен това заседанието ръководи заместничката му Цвета Караянчева. 176 се регистрираха. Самият Главчев излезе на трибуната и обяви оставката си.

Цвета Караянчева е новият председател на НС
Обновена

Цвета Караянчева е новият председател на НС

Спрямо Главчев нямало натиск, Борисов му казал: "Решавай си"

Когато има някакъв проблем ние реагираме, обясни той, подчертавайки, че ГЕРБ са различни. Това е морален акт, обясни той. По този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна работа, сподели парламентарният шеф. Да не се поставя сянка върху председателството ни, иска Димитър Главчев. Иначе не съжалявал за действията си.

За Нинова оставката на Главчев е правилно решение

За Нинова оставката на Главчев е правилно решение

Искаме да възстановим принципите на правовата държава, уверяват от БСП

На крака и с аплаузи герберите посрещнаха оставката му. Стабилността на държавата е по-важна бе краткият коментар на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Заради извънредната ситуация законодателната дейност започна по-късно.

Борисов пита БСП събарят ли държавата

Борисов пита БСП събарят ли държавата

По неофициална информация на председателския съвет премиерът е заявил, че може да жертва Главчев

Припомняме, опозицията напусна пленарна зала, ядосана от поведението на Главчев, който изгони от заседания лидера на БСП и социалиста Антон Кутев. Няколко дни парламентът се тресе от скандали между БСП и ГЕРБ заради санкциите, които парламентарният шеф наложи. Преди два дни Главчев обяви, че променя наказанието на социалиста Антон Кутев за едно заседание.

От "Воля" искат оставката на депутата от БСП Иво Христов

От "Воля" искат оставката на депутата от БСП Иво Христов

Заканиха се да не участват в заседания, в които участва и той

"От невлизането на опозицията в парламента губят българските граждани, които са гласували за тях. Надяваме се да решат и да влизат в парламента. От силна опозиция печелим и ние управляващите", заяви по-рано тази сутрин вицепремиерът Екатерина Захариева пред НОВА.

"Доста е обтегната обстановката в парламента. Рядко има конструктивни дебати от страна на опозицията. Не трябва да ни обиждат. Ние работим 24/7. Не е конструктивно, когато ни викат само за да бъдем обиждани", коментира тя и допълни, че според нея полезна е конструктивната опозиция.

Сидеров съзря опозиционна игра в оставката на Главчев

Сидеров съзря опозиционна игра в оставката на Главчев

Червените едва ли искат предсрочни избори, смята лидерът на "Атака"

Захариева коментира и евродоклада, доволна е, според нея, той е добър. "Докладът е доста конкретен. Ние правим реформата заради българските граждани, не за Брюксел. Има още какво да се прави, има препоръки, но и ние имаме много ясен план. Докладът е обективен и позитивен", обясни Захариева.