Днешното решение на господин Главчев беше неизбежно и правилно. Но днешното решение е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

Димитър Главчев подаде оставка

Димитър Главчев подаде оставка

Стабилността на държавата е по-важна, е краткият коментар на Борисов

Чухме сутринта, че БСП иска да събаря държавата. Не! Искаме да възстановим принципите на правовата държава, на Конституцията и на държавността. Може би наистина губим от това, което се случи, но печелим правовия ред и демокрацията. Ние, от "БСП за България", ще бъдем гарант за това и най-вече българските граждани да бъдат свободни да имат мнение, да го отстояват и да се борят за своите позиции, се казва в декларацията на БСП.

В декларацитята се казва, че днешното подаване на оставка от председателя на 44-ия парламент Димитър Главчев е урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция. Нормално е да бъдем на различни мнения, защото представляваме тук различни групи от българското общество, че е нормално да има свобода на словото и взаимно уважение на различните позиции.

Цвета Караянчева е новият председател на НС
Обновена

Цвета Караянчева е новият председател на НС

Спрямо Главчев нямало натиск, Борисов му казал: "Решавай си"

Но краят на председателството на Главчев е и възможност за ново начало. То е предизвикателство пред всички нас, то е тест за политическа зрялост - дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма, дали сме готови дебатът тук да стане дебат по същество и с аргументи, дали сме готови да възстановим конституционни принципи, че в парламентарната република върховният орган на управление е парламентът, се казва в декларацията.

Сидеров съзря опозиционна игра в оставката на Главчев

Сидеров съзря опозиционна игра в оставката на Главчев

Червените едва ли искат предсрочни избори, смята лидерът на "Атака"

И изпълнителната власт, от когото и да се представлява тя, се излъчва от този парламент и се контролира от него. Дали сме готови да гарантираме, не само в тази зала, а в цялото българско общество, свобода на мнения, на различия и взаимно зачитане на тези различия, запита риторично Нинова.

Тя се надява да прекрати сегашния стил на работа на парламента. Вярвам, че ние, като политическа класа, ще сложи началото на това, ще променим тона и ще издигнем парламентаризма във висша форма на управление на Република България.