Цвета Караянчева е новият председател на Народното събрание.

ГЕРБ официално предложиха Караянчева за председател на НС. Кандидатурата бе представена в зала от Цветан Цветанов. 138 гласуваха "За" нейната номинация, 3 от БСП бяха против, 71 социалисти гласуваха въздържал се. Така Караянчева стана новия председател на НС след като предшественикът й Димитър Главчев подаде оставка по-рано днес.   

"Ще работя така, че всички да се чувстваме равни", заяви в първото си обръщение към депутатите новоизбраният председател на парламента Цвета Караянчева.

Тя благодари за подкрепилите я, както и на тези, които са били против кандидатурата й. "Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения, трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на базата на политики, а не на личностни нападки", подчерта новият шеф на парламента.

Когато прехвърлят личностни искри и тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция, смята Караянчева. Тя настоя депутатите да проявят мъдрост и далновидност и си пожела да оправдае доверието на всички.

По-рано досегашният председател на парламента съобщи, че Цвета Караянчева най-вероятно ще е новият парламентарен шеф. В кулоарите Димитър Главчев сподели пред медиите, че сам взел решение да подаде оставка.

След разговор с премиера Бойко Борисов, продължил около час, лидерът на ГЕРБ му казал: "Решавай си". Никакъв натиск нямаше към мен, обясни той. Най-вероятният му наследник ще е Цвета Караянчева, както предположи и самият той.

Димитър Главчев подаде оставка

Димитър Главчев подаде оставка

Стабилността на държавата е по-важна, е краткият коментар на Борисов

Главчев се чувства жертва на правилника за организация дейността на Народното събрание, тъй като не го е нарушавал, а именно това е било искането за отстраняването му.

Ще си помисля дали да остана в Народното събрание, тъй като малко е трудно очевидно аз и БСП да сме в един парламент, сподели Главчев. Герберите настоявали той да остане на работа в законодателния орган. На него лично обаче щяло да му е трудно да остане на едно място с Корнелия Нинова и Антон Кутев.

Аз неслучайно напускам, защото няма как един човек да бъде срещу цяла партия и то такава със 100-годишна история, наследник на БКП, посочи Димитър Главчев. Аз реших, че е по-добре да избегнем пореден недобър тон, допълни той.

Борисов пита БСП събарят ли държавата

Борисов пита БСП събарят ли държавата

По неофициална информация на председателския съвет премиерът е заявил, че може да жертва Главчев