"Променете закона, намалете и замразете депутатските заплати и запишете, че който не работи, не получава нищо". С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите във "фейсбук" по повод отсъствието им от парламента и заплатите, които взимат.

Тя упрекна управляващите като заяви, че не ги интересува справедливостта и народа, а само собствения им джоб.

ПГ на "БСП за България" напусна Народното събрание и заяви, че не желае да получава възнаграждения, командировъчни и да ползва служебни коли и разходи за гориво, докато отсъства от парламента.

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

Според Данаил Кирилов трябвало да има радикални санкции

Съгласно Правилника за работа на парламента обаче, дори да не ходиш на работа, получаваш част от заплатата си.

Нинова е категорична, че не желаят и тези суми. 

От БСП обаче заявяват, че искат да се реши принципно въпроса за депутатските заплати, защото се увеличавали на всеки три месеца автоматично с ръста на средната работна заплата.

"Това е несправедливо, икономически необосновано и морално укоримо", пише Нинова.

Според нея е недопустимо над 2 милиона българи да живеят на прага на бедността, а заплатите на политическия елит да растат.

"Твърдят, че е наше законово право да получаваме пари, без да ходим на работа. Но законите се променят, нали?", запита лидерът на червените.

Нинова допълва, че ако БСП получи управлението, ще се заеме първо с депутатските заплати.

Караянчева писа на Нинова, че не може да спре заплатите на БСП

Караянчева писа на Нинова, че не може да спре заплатите на БСП

Ако Нинова не може си контролира парламентарната група, това е неин проблем

Припомняме, че по-рано днес председателят на парламента Цвета Караянчева отговори на писмото на Корнелия Нинова, с което соцводачът заявява, че цялата ПГ на левицата се отказва от заплатите си.

От него става ясно, че няма законово основание, на което Нинова да спре заплатите на своите депутати.Всеки законотворец лично трябва да заяви отказа си.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пък заяви, че очакват извинителни бележки от БСП за отсъствието им. По думите му се налагало преразглеждане на Правилника с оглед на санкционните последици. 

Кирилов опроверга твърдението, че отсъствайки социалистите не получавали нищо.