Депутатът от БСП Красимир Янков поиска спешно да бъде свикан Националния съвет на БСП, за да се преразгледа решението на ръководството за излизане на парламентарната група на левицата извън Народното събрание, каза Янков пред БНР.

Той обясни, че мотивът за решението на социалистите да напуснат парламента е било търсене на "по-радикална форма на противодействие срещу взетото решение за промяна в Изборния кодекс от ГЕРБ".

Нинова: Само пленумът на БСП може да върне червените в пленарна зала

Нинова: Само пленумът на БСП може да върне червените в пленарна зала

БСП обявяват евролистата си през март

"Напускането на парламентарната група е с цел постигане на конкретни искания и при тяхното постигане ще отпадне мандатът за напускане на парламента, но самата процедура има своите детайли", убеден е той.

Той уточни, че не е обсъждана реакцията на партията, след като президентът наложи вето на така направените промени в Кодекса. Затова е необходимо ново политическо решение, каза Янков.

Симеонов предлага: който не работи, не получава пари

Симеонов предлага: който не работи, не получава пари

Доволен е, че парламентът можел да работи и без БСП

"В последните дни чувам свободни интерпретации по темата, но единственото правилно действие е незабавно свикване на Националния съвет на БСП и конкретно решение на този казус, политическо решение. Ние нямаме никакво основание в действията си да останем пасивни в единствено легитимната процедура - гласуване вето на президента и подкрепа за ветото. Това, по същество, е неуважение не само към процедурата, но и към институцията "президент", каза Янков.

БСП няма да се връща в парламента за обсъждане на ветото

БСП няма да се връща в парламента за обсъждане на ветото

Нинова обеща депутатите от ловното изложение да върнат парите

Според него след ветото на президента, реакцията на БСП има различен прочит. Започва да се внушава, да се наслагва, че ние реагираме отрицателно на призива на държавния глава, защото президентът не ни е припознал като алтернатива или не е подкрепил нашите виждания, каза Янков.

"Категорично такава манипулация трябва да бъде опровергана и то с политическо решение", допълни депутатът.