Само колективният висш орган на БСП може да реши дали червените депутати да се върнат в пленарна зала. Това заяви пред bTV лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Засега обаче депутатите от БСП стоят твърдо зад решението си и няма да се върнат в парламента.

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Нинова изчаква часове, за да види точно какви каши забъркват от ГЕРБ

Етикетът на всичко това е подигравка с правото и с парламентаризма

Припомняме, решението за изтеглянето на червените от законодателния орган беше взето в неделя, 17 февруари. Повод за това стана приемането на промени в Изборния кодекс, които наложиха праг на преференциалния вот.

По-рано днес, в хода на дебатите в НС, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че народните представители на левицата отсъстват заради едноличното решение на техния лидер. С казаното по-горе обаче Нинова опровергава тази позиция на Цветанов.

Цветанов доволен, че Борисов не е тоталитарен лидер като Нинова

Цветанов доволен, че Борисов не е тоталитарен лидер като Нинова

Червените в ЦИК били хора на Миков, а Нинова искала свои кадри

Нинова: "ГЕРБ прегазиха закона без да се замислят изобщо. Разписаха авторитарната власт и изречението "Една партия - една държава в закона". Прегазиха закона и по отношение на машинното гласуване и ЦИК. В закона пише, че с изтичането на мандата на Централната избирателна комисия един месец по-рано трябва да стартираме процедура. Не го направиха - към онзи момент говоря, когато коментирахме Изборния кодекс. Отнеха човешки и политически права като премахнаха преференцията, което е политическо право на всеки българин - да се съобразява с подреждането на партията и да си каже свободно волята за личности."

Според Нинова ГЕРБ се опитват да въведат държавата в диктаторски режим. Голямата цел на всички трябвало да бъде това да не се допуска, без значение от цвета.

Въпреки че депутатите на БСП няма да посещават парламента и комисиите, червените ще внесат в деловодството на законодателния орган своите кандидатури за нов състав на ЦИК, както е по закон.

Стана ясно и че листата на БСП за евроизборите ще бъде обявена през месец март.

Атанасова: БСП направили политическа грешка, пропускайки дебатите в НС днес

Атанасова: БСП направили политическа грешка, пропускайки дебатите в НС днес

Вероятно червените щели да подкрепят отхвърлянето на ветото на Закона за личните данни