Президентът осигурява авариен изход-вход за левицата след напускането на парламента. За герберите ветото на президента е политическо, но те ще го разгледат сериозно.

Това стана ясно на извънредния брифинг на ГЕРБ след изявлението на държавния глава преди час и половина.

Според Тома Биков Румен Радев отварял авариен вход за влизането на червените в Народното събрание. Така ще станем свидетели на един хепи енд, изтъкна Биков, но допълни, че от ГЕРБ нямат против и това. Според него столетницата трябвало да признае Румен Радев за свой неформален лидер.

Социалистите доволни от ветото, но не се връщат в пленарна зала

Социалистите доволни от ветото, но не се връщат в пленарна зала

ГЕРБ искат да манипулират изборите

Въпреки това от ГЕРБ благодариха на президента за ветото на президента. Данаил Кирилов увери, че добросъвестно ще обсъдят мотивите.

Той очаква да се възстанови дебатът за някои от изборните правила. Очевидно този дебат ще е необходим, смята Кирилов. На институционално ниво се разпространявали неистини, по думите му. По отношение на мотива за подсъдността, герберът обаче смята, че държавният глава е бил подведен. Според шефа на правната комисия Румен Радев е слушал младите юристи от БСП вместо изтъкнатите конституционалисти. Няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, категоричен бе Данаил Кирилов.

На разположение сме за този дебат, изтъкна Кирилов и допълни, че винаги са били готови за конструктивен дебат. Подобен дебат щял да успокои българските избиратели.

Александър Ненков обаче е недоволен от внушенията на президента и Корнелия Нинова, че партия ГЕРБ готвела служебна победа. БСП се готвят да загубят изборите, атакува депутатът. Затова и според него си намирали оправдания. Машинно гласуване имало във Венецуела. Затова и Ненков предполага, че Румен Радев иска да е българският Мадуро.

Радев обмислял дали да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Радев обмислял дали да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Щял да реши, след като се върне в президентството

Отварянето на Изборния кодекс било като отваряне на кутията на Пандора, а всъщност на левицата й харесвала избирателната система от преди 1989 година. Ненков припомни и Костинбродската афера.

ГЕРБ ще се съобразят с волята на хората за машинния вот, но трябвало внимателно да се въведе този тип гласуване.

анкета

След скандала с Изборния кодекс?

Виж резултати

Ще гласувам преференциално 29.8%

Отивам да гласувам 33.2%

Пускам празна бюлетина 5.5%

Няма да гласувам 26.4%

Нищо 5.2%