Обществената реакция е в основата на промените в Изборния кодекс. Затова на заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ са анализирали аргументите за ремонт на изборните правила. Това заяви пред БНТ председателят на Правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията

В сряда правната комисия разглежда правила за избор на нов състав на ЦИК

Преференцията трябва да покрие мандата за съответната позиция, но спорът според него вече не е актуален. Законодателното предложение на ГЕРБ е да се върне действащия ред, който да остане и за в бъдеще. Според Кирилов не се отнемат изборните права на гражданите.

"Ние защитаваме абсолютния мажоритарен вот", категоричен беше той.

ГЕРБ не преследват политически цели, а яснота, защото по думите на Кирилов политическата ситуация е наситена с манипулации.

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

Те ще открият и нова процедура по избор на ЦИК

Кирилов: Отварянето на Изборния кодекс наподобява отварянето на кутията на Пандора.

Промените целят стабилност и отговор и на най-крайното обединение, което се противопоставя на интегритета на Избирателната комисия. Кирилов посочи, че възможностите на БСП за оправдания на загубите в бъдеще включват твърдения, че изборният процес е опорочен. Според Кирилов ако социалистите са искали промяна, са можели да я изискат още през декември 2018 година.

"Очевидно е,че сегашното ръководство на БСП няма доверие в част от състава на ЦИК, това са вътрешнопартийни проблеми", допълни той.

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс
Обновена

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс

Депутатите на БСП напускат парламента