Депутатите приеха процедурните правила за избор на нова изборна администрация. Очаква се избора на нова ЦИК да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата комисия.

Предложения за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и парламентарни групи.

Партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но на парламентарни избори не са преминали границата от 4% и не са представени в Народното събрание, също могат да правят предложения за членове на новата ЦИК.

Одобриха правилата за избор на нов състав на ЦИК в правна комисия
Обновена

Одобриха правилата за избор на нов състав на ЦИК в правна комисия

Правната комисия чака ветото на Радев за промените в Изборния кодекс

След номинациите кандидатите ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време. Заседанията ще се предават пряко на интернет страницата на законодателния орган.

"Даваме по-дълги срокове за номинации", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов. В рамките на 12 дни НПО-тата трябва да излъчат своите предложения. До 15 март кандидатите трябва да бъдат изслушани. На 18 март би трябвало да изтече срокът за партийните кадри. На 20 март ръководството на ЦИК трябва да бъде гласувано в пленарна зала.

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

Те ще открият и нова процедура по избор на ЦИК