Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага на депутатите да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване.

Препоръката идва след проведени шест симулации на електронно гласуване, съобщава БНР.

По план електронното гласуване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

ЦИК демонстрира електронното гласуване

ЦИК демонстрира електронното гласуване

Десислава Атанасова сред първите изпробвали системата

Според ЦИК недостатък на дистанционното електронно гласуване са изискуемите специфични компютърни умения заради допълнителните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.

Също така рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване бил по-голям, отколкото при гласуването с хартиените бюлетини.

Румен Радев загрижен за честно електронно гласуване

Румен Радев загрижен за честно електронно гласуване

Още проучват световните практики за въвеждане на електронно гласуване

Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното има възможност той да не е сам или друг да гласува вместо него. Освен това, ако се даде и тази възможност за гласуване, ще се оскъпи изборният процес, а отчитането на резултатите ще бъде чувствително забавено.

ЦИК се притеснява и от хакерски атаки и от регистрираните напоследък атаки върху криптографски алгоритми на сим-картите. 

Освен това у нас нямало надеждни методи за идентификация. С електронен подпис разполагат малко българи, а тези от чужбина ще трябва да се върнат в България и на място да се снабдят с такъв, което ще ги натовари финансово.