Парите от 30 милиона лева няма да стигнат за машинно гласуване. Това обяви на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Министерството на финансите ще даде пари.

Оставете ни малко време, за да вземем адекватно решение, призова Нейкова медиите. Все още няма план сметка колко пари ще трябват за машинен вот. Не можело да пуснат обществена поръчка преди указа на президента за датата на предсрочния вот.

Близо 30 млн. лв. харчим за предсрочния вот

Близо 30 млн. лв. харчим за предсрочния вот

До 30 юни всички трябва да отчетат разходите

Зам.-председателят Мария Мусорлиева е на мнение, че Изборният кодекс посочвал, че машинният вот важи само за редовни, не за предсрочни избори. Ще изпълним решението на съда, подчерта тя.

Обществената поръчка за машинния вот ще бъде обявена в най-кратки срокове, обясни Мусорлиева за срещата в Министерския съвет, където също попитали защо се е забавила поръчката.

За съдебното решение тя каза: "Това не е нещо особено". Мария Мусорлиева определи решението като част от съдебния контрол върху ЦИК.

Мусорлиева обясни, че в поръчката ще се заложат сериозни критерии, за да се защити вотът на гражданите и националната сигурност. Нямало да се занижават критериите просто, за да се осигурят машини.

Екстрено търсят пари за машинното гласуване
Обновена

Екстрено търсят пари за машинното гласуване

МФ трябва да актуализира план-сметката

Мария Мусорлиева видя злорадство в обществената поръчка за машинния вот. Дайте да вървим заедно. Това са нашите избори, изборите на България, призова тя.

По думите й няма проблем с машинния вот. ЦИК ще изпълни закона, категорични са от комисията. Омръзна ми от експерти, всички са експерти по избори, коментира Мария Мусорлиева изказванията по темата.

На въпроса на News.bg ако няма кандидат за обществената поръчка за машинен вот, от ЦИК отговориха, че няма да има машинен вот в нито една секция. Ще се гласува стандартно с бюлетини.

Правителството осигурява машинното гласуване
Обновена

Правителството осигурява машинното гласуване

Ще проведе обществена поръчка за 13 000 машини

От Външно пък призовават политическите партии да са отговорни в избора на свои представители за вота зад граница. От ЦИК искат образовани хора.

Стана ясно още, че 15 РИК са назначени в момента. Утре още 16 ще бъдат назначени. 27 решения за предсрочните избори е приела изборната комисия. Единствени ГЕРБ са се регистрирали. Крайният срок е до 8 февруари. До утре кметовете трябва да определят изборните секции.