Правителството ще се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС) за осигуряване на възможност за машинно гласуване в избирателните секции за парламентарния вот на 26 март 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

Във връзка с това решение от Министерството на финансите ще изготвят предложение за коригиране на План-сметката за парламентарните избори.

Притеснително е решението на ВАС за машинното гласуване, според Менда Стоянова

Притеснително е решението на ВАС за машинното гласуване, според Менда Стоянова

Нужна е обществена поръчка, която при обжалване може да се забави

На 2 февруари в Министерския съвет ще се проведе работна среща на вицепремиера Стефан Янев, който отговаря за провеждането на изборите. На нея ще присъстват и представители на всички ангажирани с вота институции, както и ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Припомняме, на първото заседание на членовете на служебния кабинет "Герджиков" в Министерския съвет финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че няма проблем да бъде променена план-сметката за вота

"Основният мотив, който ЦИК посочва е, че в Изборния кодекс не са казани изключенията, при които не се прилага машинно гласуване, тоест в затворите, в болниците, зад граница. Ако беше решено това да бъде задължително, трябваше да бъдат посочени изрично къде не може да се прилага това машинно гласуване", каза Ананиев.

Освен това, когато не е регламентирана дадена материя, Изборният кодекс оторизира Централната избирателна комисия да създаде необходимата организация за провеждането на изборите и те са преценили, че на този етап няма възможност да се приложи изцяло машинното гласуване, твърди финансовият министър според стенограмата на Министерския съвет.

Според него, има и чисто технически причини, които създават проблеми в рамките на този кратък срок да се създаде необходимата организация. Когато се правят предложения за използване на машинното гласуване във всички изборни сесии, се има предвид предварително пълния мандат на предходното правителство, което в този случай го няма".

Припомняме, бившият председател на бюджетната комисия в 43-то Народно събрание Менда Стоянова обясни, че е необходимо да се проведе обществена поръчка за закупуване на съоръженията. Тя може да бъде обжалвана и това да забави процеса. 

Още лоши новини за ГЕРБ и БСП обещаха хората около Радан Кънев

Още лоши новини за ГЕРБ и БСП обещаха хората около Радан Кънев

Решението за машинното гласуване също е лоша новина за тях

Според реформатора Мартин Димитров машините могат да бъдат взети и под наем

От "Да, България!" настояват за осигуряване на независим външен одит за машините за гласуване, както и час по-скоро да се създаде организация за свикване на гражданския борд за честни избори, съобщиха от пресофиса на партията.